Kultúra

2017.08.15. 14:33

Új lemezt készít az ajkai Rakéta Presszó Zenekar

Ajka – Nyolc éves fennállása során a második stúdióalbum elkészítésének mérföldkövéhez érkezett az egyedi, punkswing stílusban muzsikáló banda.

Laskovics Márió

Az ajkai Rakéta Presszó Zenekar sok Veszprém megyei fellépéssel büszkélkedhet, illetve olykor távolabb, például Budapesten vagy Szekszárdon is adnak koncertet. Hovatovább még egy ajkai szórakozóhelyet is elneveztek róluk. A frontember énekest, Budai Balázst a 27. Pápai Játékfesztiválon kértük meg, adjon helyzetjelentést a bandáról. Mint mondta, habár a tagok - Horváth Zoltán dob, Kovács Csaba ritmusgitár, Papp Róbert szólógitár, Szecsődi István nagybőgő, basszusgitár - már többfajta formációban is zenéltek egymással, de a jelenlegi felállásban 2009 óta működnek. A közelmúltban egészültek ki egy fúvós testvérpárral, Hekele Fanni harsonással, valamint Hekele Dániel trombitással.

A zenekar tagjai: Papp Róbert, Szecsődi István, Hekele Dániel és Fanni, Kovács Csaba, Horváth Zoltán, Budai Balázs

- A fúvós szekció nagyon sokat mozdított a zenénken. Teljesen új megközelítésbe helyezte a régebbi dalainkat is. Ez volt az eredeti ötlet: az alapötös és a fúvósok. Azonban évekig tartó keresés során sem találtunk megfelelő zenésztársat. Már kicsit fel is adtuk az elképzelésünket, amikor képbe kerültek az Ajka Városi Bányász Fúvószenekarban régóta együtt zenélő Hekele testvérek. Azóta kemény munka folyik a zenekarban, és nem győzünk rácsodálkozni az újabb és újabb lehetőségekre, amit egy jól működő fúvósszekció hoz magával – tette hozzá Szecsődi István.

A Rakéta Presszó Zenekar a 27. Pápai Játékfesztiválon

A Rakéta Presszó zenéjét hallgatva joggal merülhet fel a kérdés: mi ez a stílus? Ugyanis fellelhetőek benne a rock and roll, a rockabilly, a punk, a pszichedelikus rock, a swing, a ska, a surf vagy akár a blues stílusjegyei is. Ha az egészet egyben kellene jellemezni, talán egy eklektikus Tarantino-féle filmzenei válogatáshoz hasonlíthatnánk a legjobban. Budai Balázs szerint ez örök kérdés. Legutóbb a punkswing meghatározás tetszett meg nekik. De mindenképpen egyedi, saját szerzés. A zenét közösen alkotják meg, a szövegeket pedig főleg Szecsődi István írja, de néha pár sort közösen is betoldanak. Mivel a dalok az életről, a zenekar közösen átélt élményeiről szólnak, így sokban szó szerint benne vannak.

Egy szekszárdi fellépésen

Az elmúlt nyolc évben rengeteg dalt készítettek, azonban csak egyetlen stúdióalbumot, ami 2015 év végén, Büférománc címmel jelent meg szerzői kiadásban. Mint megtudtuk, legalább három albumra való repertoárjuk van, úgyhogy lesz miből válogatni szeptemberben, amikor ismét stúdióba vonulnak. Az új korong kilenc tervezett dalában a ska és swing hangzás élvez előnyt. A felvétel utómunkálatai várhatóan december végéig tartanak, tehát a zenekar rajongói egyfajta karácsonyi ajándékként vehetik majd kézbe az új lemezt, ami a csapat számára is meglepetés lesz, mert úgy érzik, most, az új felállással érik be igazán a zenéjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!