Kultúra

2017.02.21. 17:46

Tündérboszorkány a könyvtárban

Balatonfüred - Azokból a gyerekekből, akik találkozhattak hétfőn Bosnyák Viktória írónővel a Lipták Gábor városi könyvtárban, jó eséllyel lesz olvasó felnőtt.

Sági Ági

Igaz, a balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola 3/c és 4/b osztályos gyerekeit nem nagyon kell az olvasás fontosságáról győzködni, a sok csillogó szemű kisiskolás már most is nagy könyvbarát.

A könyvtár ajtajában egy, az eseményre érkező anyukával is találkozom. Elmondja, hogy negyedikes fia annyit mesélt az írónő egyik könyvéről, hogy ő is elolvasta, és felnőttként is nagy élmény volt számára.

Bosnyák Viktória visszatérő vendég a Lipták könyvtárban, már negyedik alkalommal találkozik népes olvasótábora kis részével. Az eredetileg angol-német szakos tanár, 15 éve kezdett írni, és ahogy mondja- bár maga sem gondolta volna, mára 15 könyve kapható a boltokban.

Az rögtön látszik, hogy hatalmas energiái vannak: a két osztálynyi gyereket egy pillanat alatt elvarázsolja, nem csendes varázslattal, de a figyelmüket egy pillanatra sem engedi el. Beszélget velük, kérdezi őket, és ebből a sok humorral fűszerezett kérdés felelet játékból bontakozik ki lassan az íróvá válás és a könyvek, szereplők története.

Tanulva szórakoztak - felszabadult radnótisok Bosnyák Viktória (középen) olvasótalálkozóján
Fotó: Sági Ági

Első könyvét lányai 10. születésnapjára írta, mindössze 3 hét alatt. A receptet a gyerekek adták hozzá: kérték, hogy a történet játszódjon iskolában, legyen vicces, legyen benne varázslat, és más fiúk és lányok is szerepeljenek benne. Ez lett a Tündérboszorkány, aminek azóta két folytatása is született.

Ez a könyv volt az idei kötelező olvasmány a Radnóti 4. b osztályának, és a gyerekek elhozták a gyönyörű lapbookjaikat is, melyet a könyvről készítettek. Ezeket a modern kori olvasónaplókat dedikáltatták is.

A két órás foglalkozás végén még egy játékra is sor került, ahol az egyik könyv kapcsán a nagyszerű, azaz a sirály, vagy király szinonimáit gyűjtötték össze a gyerekek. A Radnótisoknak 60 szavuk volt, hogy kifejezzék, ha valami klafa, szupcsi vagy éppen menő, és ezzel az írónő háziversenyében legtöbb szót gyűjtő osztály lettek, letaszítva a trónról a Szennai iskolásokat.

Az egyik kisfiú azt is megkérdezte Bosnyák Viktóriától, hogy milyen érzés az, hogy így szeretik és mindenki az ő könyveit olvassa. A válasz az volt, hogy fantasztikus érzés, és a legjobb benne az, hogy nem találkozott még olyan gyerekkel, aki azért lett volna dühös, mert valamelyik könyvét kellett olvasnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!