Kultúra

2015.03.06. 17:31

Tudomány a várban

A Vendégsarok heti vendége Pósfai Mihály, a VEAB elnöke.

A tudományos újdonságok bekerülnek a napi hírekbe, hiszen nemcsak a szakemberek, hanem a közvélemény számára is izgalmas téma, ha leszáll az üstökösre egy űrszonda, vagy ígéretes új gyógyszert fedeznek fel. Ennek ellenére soha nem volt akkora szakadék a művelt ember tudása és az „élvonalbeli” tudomány között, mint ma. Harminc–negyven évvel ezelőtt a gimnáziumi fizikaórán megtanultuk, hogyan működik a csengő és a telefon, és értettük, mitől megy az autó. Ma vajon melyikünk tudja, pontosan, mi és hogyan történik az okostelefonjában? Ami egyben számítógép, fényképezőgép, GPS és még ki tudja, mi minden, és aminek működéséhez a periódusos rendszer csaknem 50 eleme szükséges? A tudomány specializálódott, és az egyes ember képtelen követni minden ágának fejlődését, nem értheti meg teljes mélységében sem az újabb eredményeit, sem az azokból származó műszaki újdonságokat. Ebből a szemszögből érthető, miért nyer egyre nagyobb teret az ezotéria, a sokféle összeesküvés-elmélet és áltudományos zagyvaság.

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága (ismertebb és rövidebb nevén: VEAB) már több mint négy évtizede szolgálja a kutatói közösség által hitelesnek tartott tudomány és a társadalom közötti megértés ügyét. A VEAB az Észak-Dunántúl tudományos életét lazán összefogó szervezet. Önszerveződő egységei a szak- és munkabizottságok, amelyekben a hasonló területen dolgozó kutatók – Székesfehérvártól Szombathelyig, Veszprémtől Sopronig – munkahelyüktől függetlenül együttműködnek, egymás munkáját megismerik és segítik. A VEAB fontos feladata a fiatal kutatók támogatása, amelyet önzetlen támogatók által felajánlott ösztöndíjakkal és konferenciák szervezésével való-sít meg.A legtöbben azonban a VEAB-ot alighanem a veszprémi várban lévő székházzal azonosítják, ami az ingyenes, bárki által látogatható tudományos előadások fő helyszíne. Igyekszünk ismert előadókat felkérni, akik eredményeiket hitelesen és közérthetően tudják bemutatni. 2014-ben nagy sikert arattak a Szőlő és bor, az Űrkutatás és a Történelmünk lelki örökségei című tematikus sorozatok. A VEAB 2015 tavaszán is változatos programokat kínál minden tudományterületen. Egy kis ízelítő: márciusban Dulai Sándor előadásából megtudhatjuk, megélhetnek-e növények a Marson, majd Bauer Győző pozsonyi farmakológus, az MTA külső tagja a szabad oxigéngyökök élettani hatásairól beszél; áprilisban Döbrönte Zoltán főorvos az emésztőszervi betegségekről tart előadást, majd Schanda János professzor a vatikáni Sixtus-kápolna új világítását tervező csoport munkájába avatja be a hallgatóságot. A világpolitika aktualitásaira reflektál Varga Norbert előadása Dicsőség és erőszak a Korán tükrében címmel. A VEAB honlapján a régió tudományos életével kapcsolatos hírek mellett a nagyközönségnek szánt programokról naprakészen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!