Kultúra

2012.02.13. 17:50

Továbbra is írói rejtély maradt

Veszprém - Gyakran a metrón gyűjt ötleteket színjátékaihoz, szereti figyelni az embereket - engedett bepillantást alkotóműhelyébe Egressy Zoltán, író, költő, novellista és műfordító.

Tokos Bianka

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának Magyar Irodalomtudományi Tanszékén a Trialógusok elnevezésű program keretében Bozsik Péter és Ladányi István, az Ex Symposion folyóirat szerkesztői kérdezték Egressy Zoltánt színházról, írásról. Érdekes dolgokat tudhatott meg a közönség a sokoldalú íróról. Önmagát kritikusan szemlélve számolt be korai műveiről, amelyek főleg versek voltak, ám később rátalálva saját hangjára, a drámaírás, illetve a próza felé fordult, amelyben kibontakozhatott.
 
Reviczky Gyulához fűződő viszonyáról, s az ő nevét viselő dráma megírásának hátteréről is beszélt a hallgatóságnak. A költő összes versét végigolvasta, kereste a legmegragadóbbat, majd észrevette, hogy annak életútja drámai jelenetekkel tarkított, így született a mű. Alkotásai közül a legismertebbekről, a Portugál című tragikomédiáról, valamint a Sóska, sültkrumpli című komédiáról is beszélt. Mint kiderült, Egressy magyar-történelem-portugál szakos volt, a harmadikat ugyan nem végezte el, de mindig közel állt hozzá ez a fajta mentalitás, ami aztán a csehovi jellemzőkkel tarkított műben felszínre került.


 
A beszélgetés középpontjába főleg az alkotás folyamata állt, az író az ezzel kapcsolatos élményeit osztotta meg, a hallgatóság pedig jókat derült a szellemes válaszokon. Hangsúlyozta, az egyes ötleteket gyakran a metrón csípi el az utasoktól, szeret külső szemlélőként mozogni az emberek között, gyakran merít az őt ért impulzusokból. Sokszor előbb fejében van a cím, a szereplők, mint a történet. Szereti saját nyelvet, stílust adni a szereplőknek, viccesen hozzátette, hogy a női szereplők hangján könnyebben szólal meg, erre azonban még ő sem talált magyarázatot, hogy miért. Igyekszik ügyelni a részletekre, ha olyan téma, helyszín kerül terítékre, amelyet nem ismer, igyekszik közel kerülni hozzá, hogy minél természetesebb hangon tudjon megszólalni.
 
Szóba került a rejtélyes Bittner alakja, aki rengeteg műben megjelenik mint negatív, akadályozó figura, de hogy valójában ki is ő, és mi a jelentősége ennek az állandó jelenlétnek, nem akart bővebben beszélni, így ez továbbra is írói rejtély marad.
 
Eddig megjelent regénye, a Szaggatott vonal, ami egy motorosfutár-fiú egy napját meséli el. Manapság a novella műfaja foglalkoztatja, jelenleg ez az a terület, amelyen jól érzi magát. Hogy mivel rukkol elő legközelebb, azt még ő sem tudja biztosan, de címek már vannak a fejében. Említette, hogy például jó lenne írni százezer eperfáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!