Kultúra

2014.08.19. 15:00

Tizennégy évesen kiállít

Zirc - A kisváros fiatal tehetségeit bemutató sorozatban Nyitott szemmel a világra mottóval Nagy Erik grafikai és festménykiállítása nyílt meg Zircen.

Müller Anikó Hanga

Écsy Krisztina intézményvezető köszöntőjében kiemelte, fontosnak tartja, hogy Zirc gyöngyszeme, a patinás, közelmúltban felújított épület bemutatkozóteret adjon a helyi művészeknek. Elmondta, a tizennégy éves fiatalembernek ez az első önálló kiállítása. A fiú a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Iskola tanulója, mely jó alapképzést nyújt erős és igényes művészeti nevelésével.

A kiállítás érdekessége, hogy a tehetséges művésznövendék együtt állította ki alkotásait nagyanyjával, Rébék Máriával, aki vállalta, hogy unokája alkotásait a népes érdeklődők figyelmébe ajánlja. Elmondta, a fiú díjat nyert egy városi képzőművészeti pályázaton, így egy képét sikerrel mutatták be a német testvérvárosban, Pohlheimben. Bensőséges családi dolgokba avatta be a jelenlévőket.

Nagy Erik középen, háttérben néhány tájképe. A fiú nagyanyjával, Rébék Máriával állított ki (Fotó: Müller Anikó Hanga)

A család otthonában van egy kis műterem, tele rajeszközzel, papírral, Nagy Erik kiskorában itt rajzolgatott lila mackókat, hupikék gyermekeket. A családtagok nagy becsben tartották képeit, dicsérték és kiragasztották azokat, többnyire a hűtőszekrényre. Hétévesen kezdett Simon M. Veronika festőművész táboraiba járni, ahol az olajfestéssel is megismerkedett, mestere kiemelte a fiatal fiú színkezelését. Jelenleg többfajta technikát alkalmaz, akvarellt, olajat, grafikát. Képeire jellemző a mozgás, a dinamika.

Fest tájképeket, és kedveli ahogy ő nevezi az alternatív portrékat, a negatív formákat. Gyakran fest női portrékat, ezek különlegesek, szereti a finom női vonásokat felfedezni és a vásznon megörökíteni. Szívesen játszik a színekkel. Azt tervezi, hogy középiskolai tanulmányait is Nemesvámoson végzi, mert szereti iskoláját. A művészet élete része, de érdekli a divattervezés is, szerinte a két terület elválaszthatatlan egymástól.

A megnyitón saját megzenésített számait melyek szövegeiben és hangulataiban is kapcsolódtak a képzőművészethez gitáron játszotta és énekelte Varga Richárd, a Fehérlófia Waldorf Iskola magyar-történelem és drámaszakos pedagógusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!