Kultúra

2010.07.06. 18:20

Tihanyi Szabadtéri Játékok - Színház az ég alatt is

Tihany - Az apátság alatt, a Belső-tó fölött, a dombok ölelésében Magyarország egyik legszebb szabadtéri színpada ad helyet a Tihanyi Szabadtéri Játékoknak.

Balla Emőke

A tihanyi szabadtéri színpadnak - mely pár hónapja Bujtor István színművész, rendező, a veszprémi Petőfi Színház elhunyt igazgatója nevét viseli - különleges hangulata, varázsa van. A néző gyönyörű környezetben élvezheti a nyári kikapcsolódást nyújtó produkciókat, koncerteket. Élő díszletként a Belső-tó szolgál, a színpadi fényeket a lemenő nap sugarai, majd az égen ragyogó csillagok egészítik ki. A környezet egyedi, összetéveszthetetlen, megismételhetetlen.
Nem csoda, hogy nemcsak a helybeliek ragaszkodnak ehhez az élményhez, de az ország legtávolabbi pontjairól - Pécsről, Szegedről, Dunaújvárosból - is érkeznek vendégek. Vannak visszatérő látogatók, akik minden évben úgy időzítik szabadságukat, hogy a szabadtéri játékok ideje alatt egy-egy hétvégét Tihanyban tölthessenek. A jól szerkesztett program, a gondosan kiválasztott előadások alkalmasak a lazításra, kikapcsolódásra, feltöltődésre.

Az idei programban július 9-től augusztus 21-ig péntekenként és szombatonként sikerdarabokat láthat a közönség. Az előadásokban országosan ismert színészek, a közönség kedvencei szerepelnek, többek között Vári Éva, Nagy Ervin, Bánsági Ildikó, Margitai Ági, Gálffi László, Nemcsák Károly, Szacsvay László, Voight Ági, Esztergályos Cecília, Koltai Róbert, Almási Éva, Lehoczky Zsuzsa, Zsurzs Kati, Koncz Gábor, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa, Hűvösvölgyi Ildikó és Mikó István.

A nyitó előadás a veszprémi Petőfi Színház produkciója, a Kakukkfészek című dráma Bujtor István emlékére július 9-én, pénteken este fél kilenckor. A főbb szerepeket Eperjes Károly és Csarnóy Zsuzsanna alakítja. Bujtor István, a Petőfi Színház elhunyt igazgatója Veszprémben is felejthetetlen sikerrel állította színpadra Ken Kesey legendás művét. Haláláig ő alakította Bromdent, az indiánt, a szerepet most Szalma Tamás vette át. 

Július 10-én, szombaton este fél kilenckor szintén a Petőfi Színház előadásában láthatja a közönség az Indul a bakterház című vígjátékot, Bereményi Géza rendezésében, Eperjes Károly főszereplésével. Az előadás könnyed nyári kikapcsolódást ígér, ám azt a színház vezetése tizenkét éven aluli gyerekeknek nem ajánlja.

A külföldi látogatók számára is élvezhetőek a zenés programok, koncertek, például a veszprémi és a székesfehérvári színház közös összeállítása, a SingSingSing 2 című táncos musicalshow, Feke Pállal, a Budapest Bár fellépése a Kossuth-díjas Lovasi Andrással és Szakcsi Lakatos Bélával, valamint a tízéves Experidance Tánckarának Esszencia  A ritmus ünnepe című bemutatója, Román Sándor koreográfiája.

Visszatérő vendég a Republic együttes, augusztus 6-án a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpadon immár hatodik alkalommal csendülnek fel a Republic slágerei, az idén is Balázsovits Edit színművész közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!