Kultúra

2016.03.01. 19:26

Terepruhás művészek tárlata

Várpalota – Katonák és honvédségi dolgozók alkotásaiból nyílt rendhagyó képzőművészeti kiállítás a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Rendhagyó, hiszen amatőr alkotók hozták el eddig féltve őrzött műveiket kedden délután a Thury-várba. Ugyanakkor szép hagyomány is egyben a várpalotai székhelyű MH Bakony Harckiképző Központnál, hogy az alakulat évek óta fontosnak tartja lehetőséget adni a bemutatkozásra az ott dolgozó és szolgáló amatőr művészeknek.

Pintér László fotográfus kiállított felvételei a harckiképző központ mozgalmas mindennapjait mutatják be
Fotó: Szabó Péter Dániel

Mészáros József alezredes, az MH BHK parancsnokhelyettesének köszöntőjét követően Ősi Kovács Imre Aranyecset-díjas festőművész méltatta a kiállítókat, akik között ott voltak saját tanítványai is. A mester által csak érzékeny lelkű festőművésznek hívott Venczel Virág zászlós s a szintén festményeit kiállító, a „színekkel csodálatosan játszó” Kovács Mónika. Horváth Beáta szakaszvezető alkotásait mesekönyvekbe illő illusztrációknak nevezte Ősi Kovács Imre, míg Svehlik László szépen kidolgozott rajzairól gyönyörű nők néznek vissza a szemlélődőre.

Tóthné Virág Zsuzsa őrmester keresztszemes hímzésekkel érkezett a kiállításra, amelyek mintáiban hagyományos motívumok és modern mesehősök egyaránt megtalálhatók. Pintér László fotográfus rutinos kiállító, felvételeit egyéni és csoportos kiállításokon is megcsodálhatta már a közönség. Ezúttal a harckiképző központ mindennapjait mutatja be katonai fotósorozata.

Ketten most debütáltak kiállítóként az MH BHK képzőművész „alegységében”. A különleges kivitelű tortákat és süteményeket készítő Hermann Judit művei szemet gyönyörködtető és ínycsiklandó műalkotások, míg Lászlóné Nesó Dóra fotói jól bemutatják a makrovilág részletgazdagságát.

A harckiképző központ amatőr művészeinek kiállítása március 3-éig látható a Thury-vár márványtermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!