Kultúra

2017.04.25. 17:20

Érzi a természet törvényeit - Tapolcán nyílt kiállítás Matyikó Tibor műveiből

Tapolca - Matyikó Tibor természetfestő, grafikus képei akár az állathatározók lapjain is megállnák a helyüket.

Tóth B. Zsuzsa

E szavakkal méltatta az alkotót Árvai Gábor a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ kedden nyílt tárlatán.

- Földünk lenyűgözően szép tájakat és természeti csodákat rejteget. A természet és ember viszonyában három fajta ember létezik. A hétköznapi ember simán elmegy ezek mellett. A természetkedvelők szabadidejük nagy részét szeretnék a természetben tölteni és van, aki nem csak szeret a természetben lenni, hanem érzi és érti annak megnyilvánulásait, törvényszerűségeit. Sőt, annyira, hogy meg is örökíti a természet egyes alkotórészeit, mozzanatait. Matyikó Tibor e csoportba tartozik. Nem egyszerűen látványt kínál. Alkotásaival együttműködő partnert keres. Szellemi társat, aki nem csak nézi képeit, hanem be is fogadja a látottakat – mondta Árvai Gábor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém megyei csoportja tapolcai szervezetének vezetője.

Matyikó Tibor természetfestő, grafikus (jobbról) kiállítását Árvai Gábor (középen) nyitotta meg. Köszöntőt Havasi Gábor mondott Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A balatonfőkajári természetfestőről elmondta továbbá, hogy már kisiskoláskorától barátaival kinn csatangolt a természetben, figyelte a madarakat, a rovarokat. Falta Fekete István könyveit, 14 évesen már tudta, hogy erdész lesz. Az Erdészeti Technikumban még mélyebben megismerkedett a természet titkaival. Vásárolt egy fényképezőgépet és ezzel elkezdődött egy nagy kaland. A természet és annak élőlényeinek a megörökítése. Diasorozatait bemutatta iskolákban, művelődési házakban. Erdészként, majd természetvédelmi őrként egész napját a természetben töltötte. Aztán később, új kifejezési módot választott, lecserélte a fényképezőgépet ecsetre, ceruzára. Témája a madarak, az emlősök világa, de szívesen fest tájat is. Minden állatot precíz pontossággal fest, határozókban olykor nincsenek ilyen pontos ábrázolásaik a fajoknak. Mert jól ismeri őket, hiszen a barátai. Sok helyen volt már kiállítása és könyvekben, folyóiratokban is találkozunk illusztrációival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!