Kultúra

2014.10.14. 15:40

Szeretik a falujukat

Németbánya - A megye egyik legkisebb települése is csatlakozott az Itthon vagy Magyarország szeretlek! országos mozgalomhoz.

Kiss Albertné

Az első napon Berhidai Edina tanár várta a kicsik és felnőttek csapatát játékos vetélkedőre. A kvízkérdések arra irányultak, mennyire ismerjük hazánkat és a hungarikumokat. Délután Mészáros László tapolcafői festőművész képeiben gyönyörködhettek a látogatók. A negyed százada alkotó művész realista és szürrealista festményeiből álló tárlatot Kissné Holeczky Éva nyitotta meg.

Az esti program előtt Blaskovits Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, hogy az országos mozgalom és a hozzá kapcsolódó helyi rendezvények jó alkalmat adnak a közösségépítésre és a hagyományok továbbörökítésére.

A megnyitó, középen Mészáros László, balra Kissné Holeczky Éva (Fotó: Kiss Albert)

Ezután fiatal zenekarok mutatkoztak be. Óriási sikert aratott a pápai Rock Birds együttes, melynek minden tagja 14 éven aluli! Olyan forró hangulatot teremtett ez a fiatal rockbanda, hogy a közönség is táncra perdült. A falu fő terén fellángolt a hagyományos őrtűz, melynek lángjánál ízletes bográcsgulyás mellett hosszasan beszélgettek helybeliek és elszármazottak. Másnap meglepetés várta a faluházban az érdeklődőket. Elkészültek ugyanis a Csend Völgye Nonprofit Kft. által pályázaton nyert szövőszékek, korhű viseletek, honfoglalás kori öltözetek, fegyverek, sváb és magyar paraszti ruházat, betyáröltözet. Boldogan öltötték magukra gyermekek és felnőttek a különleges ruhákat s próbálták ki a korabeli fegyvereket: íjakat, kardokat. Ebben nagy segítségükre volt a Kassai-féle lovas íjász iskola Németh törzsének bemutatója. Narancsik Imre tanár történelmi korokat, népeket mutatott be, melyeknek életében nagy szerepet játszott a harci íjászat. A magyar hagyományok feltárása és megőrzése az ifjúság identitás- és nemzettudatának erősítését szolgálja mondotta.

Miközben újra felszították az őrtüzet, Regös Sziránszki József beszélt a régmúltról és regöléssel idézte meg az ősöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!