Kultúra

2014.07.11. 13:47

Szélrózsa találkozó

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház július 16 és 20. között tizedik alkalommal rendezi meg legnagyobb ifjúsági fesztiválját, a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozót, idén Soltvadkerten.

Balla Emőke

Az első találkozóra még viszonylag kevesen érkeztek, alig néhány száz fiatal, de a kétévente megrendezett fesztivál ma már jelentős rendezvénynek számít az evangélikus egyház életében. A találkozó négy napja alatt színes kulturális és teológiai programokon, beszélgetéseken keresztül Isten igéjével találkozhatnak a fiatalok.

A 10. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó előadásai, beszélgetései, kulturális programjai a „Szárnyalj" mottó köré épülnek. Gáncs Péter elnök-püspök sajtótájékoztatón kiemelte: 25 éve volt a rendszerváltozás Magyarországon, ez az évforduló megjelenik az eseményen azáltal, hogy a találkozó témája a szárnyalás. Ami a társadalomban és a politikában 1989-ben, az egyházban némi késéssel 1996-ban történt, amikor először szerveztek a fiatalokat is megmozgató országos találkozót. A püspök szólt arról, át kell lépni a földhözragadt korlátokat, meg kell látni a távlatokat, de nem szabad „elszállni" a szó negatív értelmében, hanem keresni kell a közös utat.

A Szélrózsa találkozó középpontjában Krisztus áll, ezért a program nem a világi fesztiválokkal akar versenyezni, hanem azt szeretné bemutatni, milyen jó az evangélikus egyházhoz tartozni. Eddig mintegy 1800-an jelentkeztek a találkozóra, de a szervezők számítanak arra, hogy közelről és távolról is érkeznek még fiatalok. A több száz önkéntes segítségével megszervezett találkozón 28 helyszínen 200 programmal várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!