Kultúra

2014.11.18. 13:55

Sokszínű élővilág

Zirc - Vándorkiállítást rendeztek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából.

Kutasi Zsófia

A természet szeretetére, óvására szeretnénk felhívni a figyelmet - fogalmazott Aczél Gergely, a Magyar Madártani Egyesület Veszprém Megyei Helyi Csoportjának elnöke a Pillanatok a megyéből című vándorkiállítás zirci megnyitóján a Békefi Antal Városi Könyvtárban. Hozzátette: a természet értékeinek megőrzése érdekében az emberek életvitelén is változtatni kell.

A helyi csoport a kutatás és a felmérés mellett az ismeretterjesztő munkára is nagy hangsúlyt fektet
Fotó: Kutasi Zsófia

A kiállításon Aczél Gergely bemutatta a csoport tevékenységét. Fő feladataik egyike a gólyafelmérés, amihez kapcsolódva rendszeresen tartanak gólya road-showt. A megóvandó fajok közül kiemelte a vörös vércsét, amely számára fészek gyanánt rendszeresen odúkat helyeznek ki. Elhangzott, az odútelepítés a kis madarak esetén is fontos, mivel a nagy méretű odú készítésére alkalmas fákból egyre kevesebb található. A hamvas réti héja és a hód is a védett fajok között szerepel. A helyi csoport a kutatás és a felmérés mellett az ismeretterjesztő munkára is nagy hangsúlyt fektet.

A kiállítók között szerepel Kovács András amatőr fotós, aki, mint mondta, a maga örömére kezdett fotózni. Ma már rendszeresen jár vadlesekre, ahol főleg nagyvadakat örökít meg. A tárlaton Novák László, Szenthe Zoltán, ifj. Vasuta Gábor, Henz Péter és Nagy Lajos képei szarvasokat, kisrókákat, őzeket és tájakat örökítenek meg művészi színvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!