Kultúra

2014.12.15. 20:10

Sokoldalú tehetség, igazi életművész

Veszprém - A magyar képregény atyjának tartott, így egy időtálló életművet teremtő Zórád Ernő alkotásaiból nyílt nemrég tárlat a veszprémi Dubniczay-palota Várgalériájában.

Király Ferenc

A tíz éve elhunyt Zórád Ernő egy sokoldalú tehetség, egy igazi életművész volt, aki a képregényt művészi szintre emelte. Márai Sándor mondta róla: nekem száz oldal kell ahhoz, amit ő egyetlen vonallal ki tud fejezni . A rajz virtuóza című tárlat főhőse a Felvidéken született, ám mikor városukat, Nyitrát Csehszlovákiához csatolták, Budapestre költöztek, a Tabánba. Elvégezte az Iparművészeti Múzeum rajziskoláját, majd a 30-as évek elején - vázlatfüzeteivel és ceruzáival - a halálra ítélt városnegyedet járta, hogy a bontóbrigádok előtt járva rajzoljon. Ezért tartják a Tabán festőjének. Kényszerből kezdett el képregényeket készíteni.

A műfaj akkortájt az irodalom előszobáját, az olvasásra szoktatást jelentette. Zórád Ernő a XX. századi képregény műfaj legnagyobb és legtermékenyebb mestere lett: 19 ezer rajza jelent meg nyomtatásban. Címlapokat adott a Füles magazinnak, de hazánk első szóbuborékos képregényét, a Winnetout is ő jegyezte. Másik menekülési útvonala a diafilm lett, meséket rajzolt gyerekeknek. Rendkívüli grafikai tudása mellé széles körű műveltség párosult, ezért mindig hitelesen tudta megfesteni a letűnt korokat, a történelmi alakokat és helyszíneket igyekezett a legapróbb részletekig hűen visszaadni.

Nem hagyjuk elfelejteni a munkásságát - mondta a megnyitón Zórád Katalin, a művész lánya

Munkái immár bolhapiaci ritkaságok, művelődéstörténeti emléktárgyak. A 70-es években ő alkalmazta először a kollázstechnikát: a korhangulat megteremtése érdekében metszeteket és fényképrészleteket helyezett el rajzok között.

- Sok helyen jártunk már ezzel az anyaggal és mindenütt büszkék voltunk rá. Emiatt sem hagyjuk elfelejteni a munkásságát - mondta a megnyitón Zórád Katalin, a karikaturistaként is termékeny művész lánya.

Zórád Ernő többek között a Füles magazinnak is készített címlapokat

A kiállítás Zórád Ernő teljes alkotói pályáját felöleli, láthatók képregények, diafilmek, kollázsnaplók, irodalmi művekhez szánt illusztrációk, illetve a híres Tabán-sorozat. A tárlat február 25-éig tekinthető meg, a galéria nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!