Kultúra

2014.07.08. 14:25

Pék László kiállítása Zircen

Zirc - Pék László kiállítását avatták a harmincéves városi jubileumi ünnepségsorozat keretében a városházán, melyet Ring Júlia, a ciszterci Monostori Látogatóközpont ügyvezetője ajánlott a szépszámú érdeklődő figyelmébe.

Munkatársunktól

Márai Sándor gondolatait idézte az igazi remekműről, a benne rejlő „tündériről", mely rajta fényszerűen átvilágít. Felidézte első benyomásait a kiállított képekről, ezek: természet, madártávlat és részletek, bakonyi táj, templomok, zirci épületek, apátság, határon túlra kitekintés, tavaszi és nyári táj. Zöld. Sok zöld, szinte mindig zöld. Az alkotót bemutatva elmondta, „Pék László egy a tágabb és szűkebb értelemben vett, hazáját, lakóhelyét, természeti és építészeti környezetét csodáló, szerető ember. Világlátása, az emberekhez és feladatokhoz való hozzáállása végtelenül pozitív, nyugodt, fenntartásoktól mentes, amit a csupa zöld képei bizonyítanak legjobban.

A kiállítást Ring Júlia nyitotta meg, mellette balra Pék László. Fotó: Boross László

A természet, mint választott téma nem lehet véletlen, s talán tudatos sem, mind inkább belülről fakadó, hiszen növényekhez, virágokhoz való ragaszkodását, hozzáértését mindannyian ismerjük. Fontos számára a gyökerekhez való ragaszkodás, a múlt tisztelete. Mindennek leképezése az, amit aprólékos ecsetvonásai által papírra tesz." Ottó Péter polgármester ünnepi köszöntőjében Kodály Zoltán, Picasso, Reviczky Gyula és Van Gogh gondolatait idézte a művészet értelméről, lényegéről, az alkotás folyamatáról. A megnyitón közreműködött a Városi Vegyeskórus, valamint dr. Naményi Miklós és művésztársai, Sziki Ágnes, dr. Terék Blanka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!