Kultúra

2009.05.13. 02:28

Sikeres lett a Teleszterion

Ajka - Immár hatodszor rendezték meg a hétvégén az Aranydeszka országos színjátszófesztivált, amelynek idén a helyi művelődési központ adott otthont.

Kiss Nikolett

A rendezvény húsz éve várja az amatőr színjátszó csoportokat, hatodik éve azonban már az egész ország területéről fogadta a jelentkezőket. Ezúttal háromszázan léptek a világot jelentő deszkákra, abban a reményben, hogy az bearanyozódik. A 21 csoport az ország egyik legrangosabb amatőr színjátszófesztiválján mérettetett meg. Miközben a csoportok tagjai is értékelték a teljesítményt, az országos minősítő zsűri is kiosztotta díjait. A főszervező, a Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete vezetője, Németh József lapunknak elmondta: a fesztivál jelentőségét bizonyítja, hogy idén is több jelentkező csoportot kellett visszautasítaniuk. A háromnapos program emellett meglehetősen feszített volt.  

- A rangos eseményen diákok és fiatal felnőttek szerepeltek, hogy megmutatkozhassanak egymásnak és minősítést szerezhessenek. Minderre ugyanis nagyon kevés lehetőség nyílik ma. A nézők véleménye sok esetben egybeesett a szakmai zsűriével. Utóbbiban idén Pataki András és Lázár Péter rendező, valamint Nagy András László, a Magyar Szín-Játék Szövetség elnöke foglalt helyet. Akadtak olyan együttesek, mint például az inárcsi, amelyek évek óta rendszeres résztvevők, mások pedig, mint például idén a főváros és Vas megye csoportjai, rendkívül magas számmal vettek részt a programon. A már hírnevet szerzett Ferrum Színházi Társulás vagy a Soltis Lajos Színház mellett megyénk jeles amatőrjei is képviseltették magukat. Köztük a Teleszterion, az Alig Színpad vagy a balaton-almádi és lovassys gimnazisták csoportjai - mondta Németh József.

Tarolt a Teleszterion, a veszprémi egyetemisták társulata kapta az Aranydeszka-díjat, de a legjobb férfi, női és epizódszereplők is onnan kerültek ki Király Dániel, Herczeg Diána és Franczia Dániel személyében. A zsűri egyik arany minősítését ugyancsak kiérdemelte a csoport a Soltis színház mellett. Megyénk amatőrjei közül az almádi gimnazisták szintén jól szerepeltek, a hat ezüst minősítés egyikét ők kapták. Ezenkívül három bronzot is kiosztott a zsűri, amelynek tagjai rendkívül erős színvonalúnak ítélték a találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!