Kultúra

2014.11.24. 17:15

Schubert-est Vásáry Tamással

Schubert művei csendültek fel a Mendelssohn Kamarazenekar idei koncertsorozatának nyitóprogramján. A Pisztráng-ötös zongoraszólamát Vásáry Tamás zongoraművész játszotta.

Balla Emőke

Schubert a 19. század legtehetségesebb zeneszerzői közé tartozik. Nagyon fiatalon, harmincegy évesen halt meg, élete fizikai és lelki szenvedésekkel volt tele, depresszióban szenvedett. Nem tudott állandó megélhetést biztosítani magának, leginkább barátai támogatták, illetve apja alkalmazásában állt. Tizenhat év alatt több mint hatszáz romantikus dalt, több szimfóniát, szonátát, vonósnégyest, operát és egyéb darabot komponált, leginkább dalszerzőként ismerjük őt.

A bécsi klasszicizmus utolsó mesteréről, az első romantikus zeneszerzőről Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész beszélt, mielőtt a zongorához ült a Pisztráng-ötös című darabban. A mű népszerűségét a negyedik tételben variációs formában feldolgozott Pisztráng című dalnak köszönheti. A hallgató várja és örömmel fedezi fel az ismert dallamot, de érdemes figyelnie arra a könnyed eleganciára is, ami a művet jellemzi, amellyel a zongora a négy vonóshangszerrel versenyre kel. Világhírű zongoravirtuózok játszották a darabot, ezúttal Vásáry Tamás bűvölte el játékával a közönséget. Az A-dúr zongoraötös fináléja igazi remekmű, amely Schubert világát hűen reprezentálja. Nagyszerű, csodálatos muzsika, kiváló zenészekkel, a vonósokkal: Ko-váts Péterrel, Pillár Tamással, Fűke Ákossal és Mozsdényi Györggyel.

A koncert második részének darabját, a C-dúr vonós-ötöst is Vásáry Tamás ajánlotta a hallgatók figyelmébe. A vonósötös a szerző utolsó kamara zeneműve, mintegy testamentuma. Átszellemült szépségű muzsika, a második tétel leheletfinom rezdülései sejtelmes varázst kölcsönöznek a földöntúli zenének. Ahogy a zongoraművész egy zenészt idézve megfogalmazta: ha a mennyországban kamarazenét játszanának, biztosan ennek a darabnak a lassú tételét. A Mendelssohn Kamarazenekar remekül kihasználta a műben rejlő lehetőségeket, szakmai profizmussal, teljes átéléssel, érzéssel adta elő Schubert darabját. A közönség ezt a művet is éppolyan lelkesen fogadta, mint a Pisztráng-ötöst. A Hangvilla kiváló akusztikája fokozta az élményt.

A Mendelssohn Kamarazenekar idei évadának bérletes hangversenysorozata jövő febru-árban a farsangi koncerttel folytatódik, meglepetéssel. A márciusi program témája az Őselemek, az áprilisé az Úton a világhírnév felé, a májusié pedig az Emlékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!