Kultúra

2017.04.09. 20:21

Rímekbe szedve - Irodalmi hétvége a költészet napjának tiszteletére

Ajka – A Városi Művelődési Központ és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány idén április 8-án és 9-én már 38. alkalommal rendezte meg a vers- és prózamondó találkozót, amelyre két Nagy László verssel, prózával vagy műfordítással illetve egy szabadon választott magyar művel lehetett nevezni.

Vajda Georgina

A „Himnusz minden időben" című versenyen ötven vállalkozó szellemű szavaló állt a közönség elé, amely egyöntetű tapssal jutalmazta az előadásokat. A jelentkezők az 5-6. osztályos és 7-8. osztályos tanulók, valamint a középiskolások és a felnőttek korcsoportjából kerültek ki. Az ország minden tájáról jöttek irodalomkedvelők: Szabadkáról, Szombathelyről, Veszprémből, Sümegről, Várpalotáról és Ajkáról egyaránt. Az első forduló szombaton zajlott, majd ezt követően az Iszkázi Emlékháznál koszorúztak Nagy László költő emléktáblájánál.

Díjátadás a Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozón Fotó: A szerző

-„Mindenkinek van egy életútja. A kritizáló, óvó szeretet, az viszi az embert tovább. Jó érzés, hogy látom a szemükben azt az értelmet és kedvességet"- mondta Fehér Ildikó. Őszintén beszélt a szeretet oda-vissza áramlásáról, és az itt és most pillanatáról. Utalt a szakma tanítható részére, a technikai dolgokra, de kihangsúlyozta az érzékenységet, az egyének gondolatvilágát, ami nem tanítható a művészetben. Emellett kitért a műfajok közötti különbségekre is:

-„Legyen néma film, hangos film vagy internet, nincs az a kütyü, ami ki tudja iktatni a személyességet. Az itt és most a fontos, ezért áll a színház több mint 2000 éve."

Fehér Ildikó összegző szavait az emléklapok átadása követte. Néhányan különdíjat vehettek át, mint Zsohár Veronika a középiskolás korcsoportból, aki első helyezést ért el, és egy Nagy László-összessel lett gazdagabb. A Nagy László Szellemi Örökség és a Fekete István Irodalmi Társaság különdíjainak átadása után megköszönték a felkészítő tanároknak a sok munkát, és nekik is átadták a megérdemelt díjakat. Jövőre pedig továbbra is várják a lelkes irodalmárokat a következő találkozóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!