Kultúra

2014.11.21. 13:45

Rézmetszetek

Veszprém - Az érseki palota kiemelkedő értéket képviselő művészi alkotásairól, a rézmetszet-gyűjteményről tartott előadást Ludvai Zsuzsanna papírrestaurátor, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársa a Gizella-gyűjtemény rendezvényén.

Toldi Éva

Az előadó a közelmúltban kezdte el az értékes metszetek restaurálását, melyeket az egykori püspöki palota egy nagyobb és egy kisebb szobájának falán helyeztek el a 18. század végétől a főpásztori rezidencia lakói, többnyire aranyozással készült keretekben. Közöttük a palota építtetője, Koller Ignác püspök, aki a kor nagy metszetgyűjtői közé tartozott. Az értékes műalkotások gyűjtése a 18. század végén megfelelő anyagi forrásokkal rendelkező főpapok, világi főurak szenvedélyes szórakozása lett, mely díszítő, gyönyörködtető funkciója mellett reprezentálta egyúttal a gyűjtők műveltségét is a világ felé. A leghíresebb gyűjtők az Esterházy-hercegek voltak, itt említhető meg Kazinczy Ferenc is. A veszprémivel egy időben épült kalocsai, szombathelyi, székesfehérvári püspöki palotában is találhatók metszetes szobák, ismertette az előadó, aki vetített képekkel illusztrálta mondandóját. Beszélt a veszprémi gyűjtemény kedvelt témáiról, ezek között a velencei, római, normandiai tájak, vadászjelenetek és bibliai, történelmi események ábrázolásáról.


Ludvai Zsuzsanna tartott előadást az érseki palotában
Fotó: Toldi Éva

A gyűjtemény értékét növeli, hogy közte találhatók például Rubens-Watteau-művek rézmetszeten való megjelenítései. A restaurálás menetét mutatta be az est második részében Ludvai Zsuzsanna, szemléltette metszetek megtisztítás és felújítás előtti és utáni állapotát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!