Kultúra

2014.11.16. 13:35

Propaganda jelvények - Több ezer jelvényfajta hű képet ad a háborús eseményekről

Veszprém - Világviszonylatban is különleges az a jelvénygyűjtemény, amely az első világháborús osztrák- magyar hadseregből maradt fenn.

Kutasi Zsófia

Propaganda és katonai jelvények közül több mint tízezer ismert. Ezek közül hetvenötöt megnézhettek az érdeklődők Sallay Gergelynek, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosának, Az első világháborús osztrák magyar jelvények a propaganda és a hadsereg szolgálatában című előadásán. Elhangzott, a háború alatt kialakult a jelvények viselésének divatja. A frontdivat és a propaganda szolgálatára a két fővárosban jelvénygyártó üzemek is létrejöttek; érdekesség, hogy magyar jelvényeket is gyártottak Bécsben.

A jelvényviselés hagyománya fokozatosan alakult ki, először a propaganda jelvények jelentek meg. Eleinte papírból, vagy bádoglemezből, pár hónap után azonban a zománcból gyártották azokat, és főleg zászlókat, uralkodók arcképeit és harctéri, katonai figurákat jelenítették meg rajtuk. A jelszavak és feliratok szintén a propaganda részét képezték, és lelkesítően hatottak.

A sapkajelvényeknek számos típusa maradt fenn, melyek egyben a katonai túlélés és a bajtársiasság jelképei voltak, és főleg a harctéti eseményeket jelenítettek meg – hangzott el az előadáson (Fotó: Penovác Károly)

A jelvények azonban a hadijótékonyság eszközei is voltak. Különböző szervezetek jöttek létre a hadirokkant katonák és hozzátartozóik, valamint a fronton harcolók segítésére. A kezdeményezés és a nemes cél nagy társadalmi összefogást eredményezett. Szinte katalógusszerű kiadványok jelentek meg a megvásárolható tárgyakról. Számos elismert művész is részt vett a jelvénytervezésben. Szintén a háborús propaganda céljait szolgálták a hadjárati érmek, melyeket az ellenségtől zsákmányolt ágyúk anyagából gyártottak.

A sapkajelvényeknek is számos típusa maradt fenn, melyek egyben a katonai túlélés és a bajtársiasság jelképei voltak, és főleg a harctéti eseményeket jelenítettek meg. A gyűjtemény gazdagsága annak is köszönhető, hogy a háború első napjától megkezdődött a jelvények gyűjtése.

Az előadás a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként az első világháború centenáriumához kapcsolódva dolgozta fel az egykori eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!