Kultúra

2017.04.17. 16:50

Petőfi útján, prózában - Csadi Zoltán előadása Alsóörsön

Alsóörs - A magyar költészet napja alkalmából Csadi Zoltán színművész tartott előadást az Eötvös Károly Művelődési Ház színháztermében. Alsóörs idén kivételesen prózával ünnepelte a költészet napját, amire az érdeklődők nagyon befogadóak voltak.

Szendi Péter

- Alsóörsön már hagyomány, hogy a költészet napja alkalmából mindig valamilyen műsorral kedveskedünk a vendégeknek. A dunaújvárosi Bartók Színháznak van egy olyan produkciója, ami Petőfi Sándor leveleiből áll össze, melynek címe Útirajzok. Idén Csadi Zoltán színművész lépett fel, akinek ez volt egyébként a vizsgadarabja is. Ez egy egyszemélyes kamaradarab, minimális kellékekkel - kezdte a műsor bemutatását Kálmánfi Gábor művelődésszervező, aki örömmel nyugtázta, hogy a közönség mennyire befogadó volt a műsor iránt.

Csadi Zoltán színművész Fotó: Zórád Ferenc

Petőfi mindössze 24 éves volt, amikor megírta útirajzait. A fiatal és szabad lelkű költő írásában rengeteg humorral és szeretettel beszél vándorszínész éveiről, útitársairól, a városokról, amiket bejár, az emberekről, akiket útja során megismer.

Az előadás célja az volt, hogy minden generációhoz közel hozza a nagy klasszikust, és megmutassa, hogy a diákoknak csak a kötelezően letudandó tananyag szintjén értelmezett költő, ez az alig 26 éves fiatalember a maga korában mennyire szabad és lázadó volt. Értékőrző és közösségépítő, nevelő tevékenységével láthatatlan hidat képez a magyar közösségek életében, és példaértékű a ma embere számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!