Kultúra

2015.02.20. 20:33

Példaértékű életmű - Wass Albertre emlékeztek Pápán és Veszprémben

Wass Albert egykori erdélyi magyar író, költő emléke előtt tisztelegtek pénteken a megye két településén.

Polgár Tibor

A veszprémi városháza aulájában található Wass Albert-szobornál tartott megemlékezésen Szandi György, az Új Egyesség Közhasznú Egyesület tagja felelevenítette az író gazdag, tartalmas életútjának legfontosabb mozzanatait. Czaun János önkormányzati képviselő beszédében megemlítette, Wass Albert egyike a legellentmondásosabban megítélt magyar költőknek, írónak.

– 1990 óta már nem kell suttogva beszélnünk róla, nyíltan felnézhetünk rá és példaképként tisztelhetjük a munkásságát. Olvashatjuk műveit, erkölcsi erőt és hazaszeretetet meríthetünk belőle. Szobrot állíthatunk emlékének, mint ahogy ezt öt évvel ezelőtt itt Veszprémben tettük. Fél évtizede áll Wass Albert szobra a Városháza aulájában, jóságos szemmel és hamiskás mosollyal tekintve a belépőkre, mintha érezné, hogy itt barátokra lelt – fogalmazott Czaun János. A beszédek után kezdtét vette a 25 órás felolvasói est.

– Hiszek az anyaországi testvéreink nemzeti öntudatának erősödésében, amely egyben a mi erősödésünket is maga után vonhatja, így pedig a szabadságért való küzdelmünk győzelemre ítéltetik – ezzel a gondolattal köszöntötte Bartha József erdélyi református lelkész a pápai Wass Albert-felolvasóest résztvevőit az Esti Kornél Kávéházban.

Fotó: Polgár Tibor

A Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület által szervezett rendezvényen a székelyföldi Czegei Wass Albert Alapítvány vezetője ugyan nem tudott jelen lenni, de távollétében is elhangzottak mondatai. Bartha József levelében úgy fogalmazott, az ilyen alkalmak segítik az erdélyi magyarokat, hogy ne adják fel küzdelmüket az igazságért, a szabadságért, az autonómiáért.

Ezt követően színes programmal emlékeztek meg a felolvasóest résztvevői Wass Albertről. A versek és a prózai szövegek mellett a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc AMI táncosai, valamint az Allegro AMI Sindő népzenekarának tagjai is hozzájárultak a színvonalas rendezvény emlékezetessé tételéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!