Kultúra

2014.04.17. 13:55

Párbeszédek tárlata

Tapolca - Az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagjainak nyílt kiállítása a Tamási Áron Művelődési Központban hétfőn.

Tóth B. Zsuzsa

A megnyitón résztvevő alkotókat Bognár Ferenc, az intézmény vezetője köszöntötte. Szólt arról, hogy az ajkai csoport tagjai a közelmúltban látták vendégül a Tapolcai Képzőművész Kört egy ajkai tárlaton, most pedig az itteniek viszonozhatják a vendéglátást. Hangsúlyozta a művészek találkozásának, tapasztalatcseréjének fontosságát és gratulált a bemutatóhoz. A tárlatot Bábics Valéria, az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabaidőközpont vezetője nyitotta meg, méltatva a kiállítás anyagát, az alkotók munkáját.

Ajkai képzőművészeknek nyílt kiállítása a Tamási Áron Művelődési Központban. A tárlatot Bábics Valéria nyitotta meg (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


Mint elmondta, a 18 éves egyesület megélt már szép sikereket, 18 tagja között festők, fafaragók, szobrászok alkotnak. Elnökük hosszú évek óta Papp Béla, aki nagy lelkesedéssel, aktívan szervezi a művészeti közösség életét. Az egyesület tevékenysége sokrétű, megtalálható a repertoárban akvarell, akril, selyem, grafika, színes monotípia, hagyományos olajfestés, és szobrászat, fafaragás. Az egyesületben alkotók szívesen nyúlnak agyaghoz, fához, vashoz. lemezhez, kőhöz. Eddig száűmos ajkai, megyei, országos és külföldi kiállításon öregbítették a város hírnevét. Csoportos kiállításaik mellett számos egyéni bemutatkozást is felmutathatnak. Alkotnak nyári táborokban, kapcsolatot ápolnak a testvérvárosok művészeti csoportjaival.

- Gazdag és tartalmas az életük. A közös élmények, emlékek világa hozott ugyan némi változást, de mindenkor a fejlődés igényével formálta munkájukat. A természetben való otthonosság, az anyaggal való bánni tudás, a találékonyság és önállóság a harmónia iránti igény mind felfedezhető, az őszinteség által pedig hitelessé válik az alkotás. A művekből üztenetek érkeznek felénk, a munkák közt párbeszédek alakulnak ki, még akkor is, ha egészen eltérő habitusok találkozásáról van szó. Vonzások, elutasítások, hatások és ellenhatások itt és most, egymásra vonatkoztatva nyerik el jelentőségüket - mondta Bábics Valéria. A tárlatnyitón köszöntötte az alkotókat, mint mondta, a jelhagyók közt Albertné Baptsán Éva, Benedek Zsuzsanna, Gombosi Lászlóné, Helyes Zoltán, Joó Dénes, dr. Kacziba Ferenc, Kádár-Dombi Péter, Koronczai Zoltánné, Kovács Dorottya, Kotsy Gézáné, Ladányi Andrásné, László Józsefné, Németh Ferenc, Ozorai Sándorné, Ozorai Sándor, Papp Béla, Rauch Zsolt, Somogyi Tibor és Szűcs Ferencné volt. A megnyitón közreműködött Sajcz Gábor tangóharmonikán. A kiállítás két hétig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!