Kultúra

2014.07.29. 14:10

Páncélosok pisztránggal

Nagyvázsony - A kor igényeihez igazították a Kinizsi-napokat, a középkori harcosok fellépése mellé gasztronómiai örömök is társulnak. Ami nemcsak korszerű, de korhű is egyben.

Varga Domokos Péter

Erről számolt be a Naplónak a várkapitány, Mekler Norbert. Dicső eleink sem vetették meg a lakomákat a lovagi tornák alatt, közben és után. A látványos eseményt az évtizedes hagyományoknak megfelelve augusztus 1 3. között rendezik meg.

A fő gasztronómiai attrakció a pisztráng lesz, és nem csak azért, mert rendkívül finom. Eleink is előszeretettel fogyaszthatták Kinizsi Pál várkapitánysága idején, mivel a várárokban akkoriban bőséges és tiszta víz csörgedezett, és a leleményes vitézek ezt a halfajt telepítették bele. Nagy előnye volt, hogy a pénteki, böjti napon is fogyaszthatták. A végvári vitézek mai utódai viszont azért is választották a pisztrángot, hogy felhívják a figyelmet a hazai halból készült egészséges ételekre.

Mekler Norbert várkapitány fontosnak tartja, hogy a közép-kori kultúra, a fegyverek is megjelenjenek a Kinizsi-napokon (Fotó: Varga Domokos Péter)

A Kinizsi-napok idejére a várba költözik Süsü, a sárkány a barátaival. Korabeli játszópark, szalmavár, solymászbemutató, pónilovaglás és még sok érdekes program várja a kicsiket és nagyokat három napon át. Lehetőség nyílik fegyverek kipróbálására is.

Naponta több alkalommal reneszánsz kori várjátékokat is megtekinthetnek látogatók. Augusztus 2-án este a Ghymes együttes ad koncertet a páratlan környezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!