Kultúra

2012.09.24. 11:27

Őszi Dionüszia: különleges és kreatív

Pápa - Valamikor, nem is olyan régen az alternatív kifejezésnek egyfajta pejoratív tartalmat tulajdonított a hatalom. Ma friss gondolkodást, a rögzült szokásrendszertől való pozitív eltérést, különbözést jelöl.

Nagy Imre

Ezért is ígérkezett izgalmasnak a Teleszterion Színházi Műhely és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében rendezett Őszi Dionüszia, az alternatív alkotóközösségek első pápai fesztiválja. A gerincet a régóta jól működő színjátszó társulatok alkották, hozzájuk zenészek, képzőművészek csatlakoztak. A fesztivál első napja a gyermek- és diákszínjátszókról szólt, mindezt a városháza udvarán felcsendülő Hanghatás koncert koronázta meg. Csütörtökön a „kocsmaszínház” előadásai zajlottak: rögtönzések és egy zseniális Mrozek-felolvasóest szórakoztatta a közönséget.



A pénteki színházi produkciókat ésa fúvósok filmzenei koncertjétegy, a Kossuth utcán tartott retro-reklám vetítés és beszélgetés árnyalta. A szombati nap volt a legerősebb: workshop, azaz alternatív színházi műhelyek találkozója, látványudvar, fényfestés színesítette a programot. A fesztivál utolsó napjának kiemelkedő eseménye volt az akciófestészet: a vállalkozók a fúvósok zenéjére rögtönöztek mozgássorozatokat, mindezt ecsettel, meszelővel, festékesvödrökkel fűszerezve.

A rendezvény célja, hogy kreatív és különleges alkalmakat teremtsen, illetve bemutatkozási lehetőséget biztosítson az alternatív közösségek számára, tökéletesen megvalósult az öt nap folyamán. Emellett a szakmai beszélgetéseken arról is számot adhattak a csoportok, meddig jutottak a minket körülvevő világ megfejtésében. A szándék hagyományteremtő, a szervezők reménykednek a fesztivál jövőbeli megrendezésének lehetőségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!