Kultúra

2014.10.17. 18:12

Országosan is egyre elismertebb a Pannon Várszínház

Veszprém – Tizennegyedik évadát kezdte meg ősszel a Pannon Várszínház. A bemutatók között komédiák, musicalek és kalandjáték is szerepel, sőt, az igazgató az évad második felére meglepetéseket is ígér.

Marton Attila

A teátrum számára a most kezdődő évad az első, amelyet teljes egészében a Hangvillában töltenek. Az első bemutatóin már túl is van a társulat: a nyári előbemutató után szeptembertől játszották a Toldi című musicalt, míg szombaton a Balfácánt vacsorára című Francis Veber-komédia debütált Veszprémben.

Vándorfi László igazgató-rendező kérdésünkre elmondta, a műsorterv összeállításakor és a darabok kiválasztásakor arra törekedtek, hogy az előadások a közönség tetszését is elnyerjék, és amelyek a jobbára fiatal színészek alkotta társulatnak is jól állnak. A már említett két premier után november végén a Black Comedy című vígjáték, majd A három testőr ősbemutatója következik, végül a Mesélj, Münchhausen! című musicallel zárják az évadot.

Újdonság a teátrumnál, hogy két gyermektáncszínházi bemutatóval is jelentkeznek idén. Szergej Prokofjev Péter és farkas című előadását épp a héten mutatták be. Krámer György, a Veszprémi Táncműhely vezetője, a darab rendezője és koreográfusa lapunknak elmondta, céljuk, hogy a legfiatalabbakat is ráhangolják a szavak nélküli színház élvezetére. A mesét nem csupán eltáncolják a színészek, hanem bevonják a gyerekeket is: nekik kell például a varázslatból életre kelteniük a táncosokat. Az alsó tagozatosoknak és óvodásoknak készült előadás az első ilyen kezdeményezés a táncműhely életében és a városban is. A koreográfus megjegyezte, következő bemutatójuk a Csajkovszkij Hattyúk tava című balettje alapján készülő Hattyúcskák tava mesetáncjáték lesz.

A Pannon Várszínház az új előadások mellett több korábban bemutatott, népszerű darabot is műsoron tart. Többször játsszák az előző évad bemutatóit is, valamint a két ünnep között A dzsungel könyvét és A padlást is láthatják majd a nézők, mondta Vándorfi László. A tavalyi évad talán legsikeresebb előadását, a Budapest Klezmer Band közreműködésével és Gazdag Tibor főszereplésével készült Hegedűs a háztetőn című darabot a februári bemutató óta már több mint harmincszor játszották. Azt, hogy a teátrum Veszprémen kívül is egyre népszerűbb, az is bizonyítja, hogy az előadást a megye több pontján, valamint Nyíregyházán, Orosházán és Kőszegen is telt ház előtt mutatták be, novemberben pedig a Budapesti Kongresszusi Központban játsszák.

A színház társulatából Egyed Brigitta színész szerződött el máshova, de a korábbi előadások szerepeiben ő is látható még. A teátrumhoz két új tag érkezett: Pánics Lilla a Toldiban egy kisebb szerepet játszik, valamint a novemberben bemutatandó Black Comedy egyik női főszerepét, és a Szépek szépe című mesejáték főhősét alakítja. A színház másik új tagja az erdélyi származású Szente Árpád Csaba a Gór Nagy Mária tanodából került Veszprémbe. Az ifjú színész nyáron beugróként már bemutatkozott, az igazi debütálása A három testőrben lesz. Az állandó társulati taggá váló érkezők mellett két vendégművész jött a színházhoz: a Toldi című előadásban György-Rózsa Sándor alakítja a címszereplőt. Mellette szintén szerepre szerződött Bakai László, aki a legújabb bemutatóban, a Balfácánt vacsorára című komédiában játszik. A színész korábban két több időszakban is Veszprémben játszott, most 12 év után lép újra színpadra a helyi közönség előtt. A legszívesebben tragikomikus szerepeket magára öltő Bakai felidézte, Vándorfi László két éve folyamatosan hívta játszani a Pannon Várszínházhoz, mostani csatlakozásával ezt a bizalmat igyekszik meghálálni. Abban, hogy elvállalta a mostani felkérést, az is belejátszott, hogy olyan szerepre hívták, amelyben jól érzi magát. - Kihívás volt, hogy ezt a chaplini, kisember figurát cizelláljam, fogalmazott a szerepről. A művész korábban a társulat néhány tagjával más színházakban már játszott együtt, így gyorsan megtalálta az összhangot a színészekkel.

Vándorfi László hangsúlyozta, óriási érték Magyarországon, hogy egy akkora városnak, mint Veszprém, három színháza van. Ez jót tesz az ország, a város és a színházművészet imázsának is, fogalmazott az igazgató-rendező, aki a teátrum terveiről elmondta, az évad második felére olyan meglepetéseket terveznek, amelyek újak lesznek a színház profiljában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!