Kultúra

2014.07.30. 13:05

Régészeti kiállítás a múzeumban

Veszprém - Megmentett örökség Kincsek Európa szívéből címmel régészeti időszaki kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban.

Balla Emőke

A Megmentett örökség Kincsek Európa szívéből című kiállítás története 2012 februárjában kezdődött. A kiállítás legfontosabb célja, hogy bemutassa, az elmúlt másfél évtizedben a nagyberuházásokhoz kötődő feltárások milyen mértékben gazdagították a magyarországi régészeti örökségről alkotott képünket. Az ország régészeti gyűjtőkörű intézményeinek a beruházásokhoz kötődő kutatások során előkerült leglátványosabb tárgyai, leletegyüttesei jelennek meg a tárlaton.

A kiállítás 2012. áprilisában nyílt meg a Parlamentben, 2012 nyarától országjáró körútra indult. Eddig 12 helyszínen láthatták az érdeklődők a tárlatot, amely augusztus 5-én nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban. Magyarország különböző vidékein napvilágot látott értékek bemutatása mellett először ismerhetik meg a látogatók Veszprém megye egyik nagyberuházása, a sokak számára jól ismert litéri csomópont építése során előkerült őskori és Árpád-kori település, valamint avar kori temető leletanyagát is.

Bármerre is járunk a Kárpát-medencében, lépten-nyomon felbukkannak az elődök nyomai. Az elmúlt évtized gazdasági beruházásai a föld alatt rejtőző örökség számos elemét érintették. A gyakran rohamtempóban elvégzett feltárások nem csupán felelősséget, de egyedülálló lehetőséget is jelentettek a társadalom számára: az útépítéséket és ipari beruházásokat megelőző kutatások sokszorosára növelték a Kárpát-medence múltjára vonatkozó tudásunkat. A több mint tízmillió négyzetméteren folytatott ásatások során európai mértékben is kiemelkedően gazdag leletanyag került birtokunkba.

Bronzkori karperecek a múzeum most nyíló kiállításán (Fotó: Mátyus László)

Egykor élettel teli településeket, hagyományokat konzerváló temetőket, hitvilágot közvetítő templomokat ismerhetünk meg a korábban soha nem látott méretű ásatási területeken. Ezek az emlékek fizikai valójukban megsemmisültek, tárgyi leletanyaguk azonban a múzeumokba került. A kiállításon bemutatott tárgyak jelzik feltárt örökségünk kivételes gazdagságát. A régészet modern módszerei (például a légifotók) segítségével képet alkothatunk arról is, milyen bőven rejt még kincseket Magyarország földje.

A Megmentett örökség Kincsek Európa szívéből című régészeti kiállítás ablakot nyit a Kárpát-medence sokszínű történetére, és az itt megfordult népek tárgyi örökségén keresztül arról is képet ad, a hazai régészet milyen módon közvetíti és értelmezi a társadalom számára ezt a máshogyan nem megismerhető egyedülálló hagyatékot.

Az október 31-ig látható kiállítás augusztus 5-én, kedden délután fél ötkor nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban. Köszöntőt mond Porga Gyula polgármester, a tárlatot Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke nyitja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!