Kultúra

2014.04.10. 15:57

Nyolcvan éves a sümegi fúvószenekar

A 2014-es év az ünneplés jegyében telik a nyolcvan esztendeje megalakult sümegi fúvószenekar számára. Volt már ünnepi koncert a közelmúltban, többen emlékplakettet is átvehettek és az idei folytatás is a jubileumhoz méltó lesz.

Szijártó János

Erről Püspöki János az együttes karnagya beszélt munkatársunk érdeklődésére.

- A most működő zenekar alapjául az 1994-es tizenhárom, tizennégy tagot számláló felállás szolgált, bár kétségtelenül az 1934-es együttesnek is jogutódja vagyunk. Sokat átörökítettünk a régi zenekar repertorjából, de általuk nem játszott műveket is tanultunk. Eleinte indulók, aztán a klasszikus darabok gyarapították repertoárunkat, majd a modern művek is helyet kaptak. A húsz évvel ezelőtti, zeneiskolai keretek között megalakuló, vagy ha az 1934-es elődöket nézem újjáalakuló, zenekar egy bővebb kamarai csoportnak tűnt inkább, de ez szerencsére olyan jó alapnak bizonyult, hogy a mai napig meghatározta fejlődésünket. Ma már negyvenöten vagyunk, sok helyről érkeznek a tagok, még a Kisfaludy művelődési központban tartott próbákat sem egyszerű összehozni. De  a további fejlődés lehetősége nyitott, öröm a közös zenélés, hatalmas a repertoárunk, és fontos az is, hogy ezzel a csapattal lehet a jövőt tervezni - hangsúlyozta Püspöki János.

Az 1934-ben alakult sümegi fúvósok és napjaink zenekara (Fotók: Archív)

Sümegen 1934-ben alakult meg harmincöt taggal az első fúvószenekar. A második világháború után át kellett szervezni az együttest, ráadásul még a hangszerpark is megsemmisült. A zenekart ekkor Oszkai Sándor és Horváth László karmester irányította. A hatvanas években már szélesebb körben is ismerték az ekkor már Sümegi Ferenc által dirigált csapatot. 1972-ben egy fiatal tanár, Adorján Géza került a városba, aki a későbbiekben nagy mértékben járult hozzá az együttes fejlődéséhez. Úttörőzenekart szervezett az Ady iskolábab, de ezzel párhuzamosan Bebesi József és Horváth László tanárok vezetésével a Ramassetter iskolában is alakult úttörőzenekar. Fellendült a zenei élet Sümegen a hetvenes évek végére. A lendület a kilnecvenes években sem gyengült. 1994-ben Püspöki János vezetésével kezdte meg munkáját a zeneiskolai együttes, egy ideig a városi zenekarral együtt. A két csapat néhány évvel később összeolvadt, megalapozva a mai kiváló együttest. Számos nívós felllépés, remek koncert van a hátuk mögött, és minden bizonnyal még előttük is.

A nyolcvan éves évforduló alkalmából rendezett koncerten a közelmúltban elismerést vehetett át a zenekart immár két évtizede vezető Püspöki János karnagy, illetve megemlékeztek a zeneiskola egykori igazgatójáról, Adorján Gézáról, aki huszonhét évig  állt az együttes élén. A zenészek közül Bebesi Lajos nyolcvan (!), Németh Zsolt negyven éves munkájáért vehetett át emlékplakettet. Húsz éves tagságát ünnepli idén Csapó Gábor, Kovács Mihály, Németh Ádám, Németh Ákos, Püspöki Tamás, Sedlák Péter, Sényi János és Végh Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!