Kultúra

2014.08.24. 14:20

Nyári zene a templomban

Igazi lélekemelő, ugyanakkor a nyárhoz illően könnyed és sokszínű zenei élményben lehetett része a bencés apátsági templomban augusztus 20-án tartott hangverseny hallgatóságának.

Győrffy Árpád

Mali Katalin, a templom orgonaművésze két zenészbaráttal, a Pannon Filharmonikus Zenekarban és más csoportokban játszó Góthné Varga Ágnes hegedűművésszel és Góth Tamás vibrafonművésszel lépett fel közös koncerten.

Az előadás Bojtár László Szent István-fantázia című orgonaművével kezdődött, az ünnep előtt hagyományos módon tisztelegve. Ettől kezdve azonban egy másik világba csöppentünk, játékosság, melankólia, izgalom, szomorúság és humor váltogatta egymást a továbbiakban. Elsőként is Bach D-moll kettős hegedűversenyével választ kaptak kételyeikre azok, akik a műsorlap alapján nem igen tudták elképzelni, hogyan is kerül a vibrafon a templomba. Itt a helye, derült ki a hangszerről, amikor a másik két hangszerhez csodálatosan illeszkedve megszólaltatta a második hegedűszólamot. Később egy gyönyörűen előadott szóló darabot is hallhattunk vele, a vibrafonos szerző, Mark Glentworth tanára halálára írt Blues for Gilbert című művét, amit Gróth Tamás zenésztársa, a néhány hete balesetben elhunyt Mohay Andris jazzdobos emlékére játszott.

Góth Tamás, Góthné Varga Ágnes és Mali Katalin a koncerten (Fotó: Győrffy Árpád)

De mielőtt még erre sor került, Mali Katalin egy csata közepébe vitte a hallgatóságot egy ismeretlen 17. századi szerző Batalha de 6. tom című darabjával, majd Bach Italian concertójának lassú tételével visszatért a mába, egy kis áhítatra a barokk templom falai közé, s ezzel szépen felvezette az emlékező bluest.

A koncert utolsó előtti darabjával, Kerll Capriccio sopra il Cucu című művével egy gyümölcsöskert kakukjai - a cucuk - lepték el a templomot, hogy aztán a seregélyeket elkergetve ismét az övék legyen a terep. Mindezt persze orgonával megszólaltatva.

Zárásként pedig jött miden, ami addig volt, egyben. Vivaldi Négy évszak című művének Nyár tétele összesűrítette azokat a színeket, érzelmeket, hangulatokat, amiket addig külön-külön hallottunk. Az orgona és a hegedű kettőse mintha valami nagyzenekar lett volna, olyan szépen, telten, megfelelő dinamikával töltötte meg hangjuk a templomot a nagyszerű élmény igazi betetőzéseként.

Címkék#tihany

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!