Kultúra

2014.08.21. 12:40

Nemzetközi folklórestek

Veszprém - Szerb, baszk és montenegrói néptáncegyüttesek adnak műsort a péntek esti programon az Óváros téren.

Balla Emőke

Kétnapos nemzetközi folklórprogramot szerveztek az érdeklődő veszprémieknek. csütörtökön este észak-ciprusi, moldáv és szicíliai együttesek léptek színpadra, pénteken este fél kilenckor szerb, baszk és montenegrói táncosok szórakoztatják a közönséget.

A Ra anj székhelyű Kud Sava Jeremic együttest 1998-ban alapították. Az együttes a népzene- és néptáncoktatásban is aktív, külön furulyaiskolájuk is van. Jelenleg 100-an alkotják a társulatot: felnőtt csoportjuk, három gyermekcsoportjuk és szenior csoportjuk mellett kórusuk is van.

A montenegrói Iskra együttest számos díjjal ismerték el (Fotó: archív)

A baszk Elai-Alai táncegyüttest és zenekart 1962-ben alapították civil kezdeményezésre, a város lakosai elhivatottságának köszönhetően. A folyamatos munka, a gazdag kulturális érték megőrzése Baszkföldön és a határokon túl is ismertséget hozott az együttesnek.

Az Iskra Néptánc és Népdal Oktatási Központ a montenegrói folklór, hagyományok és kultúra jelképe. Az együttes Montenegró valódi nagykövete, hiszen az ország gazdag kultúráját és értékeit bel- és külföldön számtalanszor bemutatta már. Egyedi népviseletükkel és fellépéseikkel az Iskra a montenegrói történelem mintegy utazó múzeuma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!