Kultúra

2014.07.20. 18:40

Nagy Lászlóra emlékeztek

Iszkáz - Népes társaság gyűlt össze szombaton a településen, hogy koszorút helyezzenek el Nagy László harmincéves emlékházánál.

Penk Tímea

A költő fia, Nagy András köszöntötte a vendégeket a Nagy László Szellemi Örökség Alapítvány nevében, amelynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a Nagy Lászlóhoz közel álló költészetre. Az idei rendezvény díszvendége Szöllősi Zoltán Kölcsey-, Ratkó József- és József Attila-díjas költő volt, aki Nagy Lászlóról emlékezett meg verseken keresztül. A Kísérlet a bánat ellen elnevezésű ünnepi műsor részeként fellépett a Vándor Vokál, amelynek tagjai, Izsák Kata, Farkas Tünde és Szluka Judit gyimesi, moldvai és magyar műveket adtak elő, valamint a szabadkai származású Liszi Melinda, a békéscsabai színház művésze mondott Nagy László-verseket.

A költő fia, Nagy András köszöntötte a vendégeket a Nagy László Szellemi Örökség Alapítvány nevében (Fotó: Penk Tímea)

A rendezvény az Egy kék lepke meg egy sárga elnevezésű országos esszépályázat amelyet a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Múzeum hirdetett meg az Olvasás éve program támogatásával eredményhirdetésével zárult. Nagy Gábor irodalomtörténész értékelte a pályaműveket, amelyek három témakörben születtek: Nagy László képi világa fiatalkori művei alapján, Nagy László és költészetének zenei világa, illetve Nagy László testvérének, Ágh Istvánnak a viszonya szülőföldjéhez és a nagyvároshoz életrajzi művei alapján. A legkiemelkedőbb pályamunkák készítői ajándékcsomagot kaptak. A verseny első helyezettje a budapesti Legény Zsófia, második a kaposvári Hosszú Lara, harmadik a szegedi Viplak Titanilla lett. A diákok személyesen vették át oklevelüket.

Az emléknap vendégeit somlói borral és szarvaspörkölttel látta vendégül Iszkáz önkormányzata, Burucs gazda, a Csordás Fodor borház és a Somlótája Vadásztársaság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!