Kultúra

2014.10.26. 13:05

Őszbúcsúztató a Vaszaryban - A művészetet népszerűsítették rendhagyó programokkal

Villámkurzust, tárlatvezetéseket, koncerteket, workshopot és előadásokat is rendeztek a Vaszary Galériában szombaton.

Marton Attila

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendezett őszbúcsúztató a Pop Life című programmal kezdődött, amellyel a fiatalokat igyekeztek megszólítani a tömegkultúra termékeiből merítő pop-art bemutatásával és a képzőművészeti irányzathoz kapcsolódó worskhoppal. A stílus jellemzőiről és alkotóiról tartott villámkurzust Szuromi Eliza, a Vaszary Galéria kiállításszervezője.

A pop-artról szóló elméleti ismertető után Nyitrai Orsolya, a füredi intézmény múzeumpedagógusának vezetésével Roy Lichtenstein Napfelkelte című látképét reprodukálták üdítőüvegek kupakjaiból és videószalagokból a Vaszary Alkotóműhelyben.

A galéria két időszaki kiállításán, így a Magyar művészek Itáliában 1810-1860 és a Művészet és művészek az első világháborúban című tárlatokon a kurátorok kalauzolták végig az érdeklődőket.

A képzőművészeti programok mellett koncertek is színesítették a rendezvényt. A barokktól napjainkig címmel Schöngruntner Eszter, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatója és Dénes Gabriella, a Tihanyi Bencés Iskola tanára alkotta fuvoladuó lépett fel, valamint jazzsztenderdeket és bossa nova szerzeményeket játszott Vers Dóra Morvai Tamással, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának hallgatóival közösen. A koncertek között Ragó Anett pszichológus tartott előadást.

A szervezők a két kiállítás figyelmes végigjárását feltételező Villakvíz kérdéseire helyesen válaszolók között színházjegyeket és könyvcsomagot is kisorsoltak. A kávézóban a Művészet és művészek az első világháborúban című kiállításhoz kapcsolódó sörkóstolót tartottak, és békebeli receptek alapján készült süteményeket ehettek a vendégek. A rendhagyó módon éjfélig nyitva tartó Galériában az Artmagazin című folyóiratot a lap szerkesztői mutatták be.

A Jókai Mór Emlékházban Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélt az íróról, míg a Városi Múzeum és a Kisfaludy Galéria meghosszabbított nyitva tartással várta a Balatonfüredre látogatókat szombaton. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a szombati már a harmadik alkalom volt idén, ugyanis a Vaszary Galériában korábban ennek részeként tartották meg a Tanárok éjszakája és A nagy rajzolás elnevezésű programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!