Kultúra

2017.06.21. 14:00

Programok a Múzeumok éjszakáján - Mutatjuk a részleteket!

Megyénk több településén számtalan programlehetőség közül csemegézhetnek június 24-én, szombaton a Múzeumok éjszakája alkalmából a kikapcsolódni vágyók.

Balla Emőke

S. Perémi Ágota, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, lesznek a Művészetek Házával közös rendezvények, de a múzeum készül egyéni programokkal is. Szombaton, június 24-én öt órától várják az érdeklődőket folyamatos programokkal, családoknak, gyerekeknek egyaránt. A látogatók megtekinthetik a Kincsek "Szent Gellért sziklája" mellől című kiállítást, de lesz langallósütés, és ételkóstoló is a Bakonynánai Német Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Szaktárlatvezetéssel várják a látogatókat, este pedig fénybe borul a múzeum és a Hősök kapuja, és lesz fáklyás felvonulás a Dubniczay-palotához. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója kiemelte, érdemes kombinált jegyet váltani, lesz sok kiállítás, tárlatvezetés, és zene. A programok között szerepel még tűzugrás, Régi és új séta a Várban címmel a vár bemutatása egy történész és író szemével, az Alig színpad a Furfangos Betyár című előadást mutatja be, de a szervezők készülnek fényfestéssel is. A programok több helyszínen zajlanak majd, a Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza mellett megtekinthető lesz a Várbörtön, a Hősök Kapuja Látogatóközpont, a téglamúzeum is ismét várja az érdeklődőket.

A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VeMaFi) a Kolostorok és Kertek Kft.-vel második alkalommal rendezi meg a Juhannus-t. Juhannus a nyár és a fény ünnepe, az egyik legnagyobb esemény Finnországban. A nyári napforduló, a Szent Iván-éj ünneplését tavaly tette hagyománnyá a VeMaFi, idén június 24-én, szombaton este színes programokkal várják az érdeklődőket a Kolostorok és Kertek Rendezvénytéren .A Juhannus programja este fél hatkor Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház színművészének finn történeteivel kezdődik. A rendezvényt hat órakor Kádár Tibor festőművész nyitja meg. A tavalyihoz hasonlóan idén is megrendezik az asszonycipelő és csizma hajító versenyt. A jezsuita templomban negyed nyolckor a Gizella Női Kar ad koncertet, a Kabóca Bábszínház művészei este nyolc órakor a tiszteletbeli finn konzulátus elől vonulnak fáklyás menetben a tóhoz, a menethez csatlakozhatnak az esti programon résztvevők. Finnországban régi hagyomány, hogy Juhannuskor máglyát égetnek, a máglyát idén is Porga Gyula, Veszprém polgármestere gyújtja meg.

Pápán az öreghegyi kilátóhoz 18 és 24 óra között várják az érdeklődőket, akik megtekinthetik az egykori lokátorállomással kapcsolatos tárlatot, kémlelhetik a csillagokat, gyönyörködhetnek a város fényeiben, valamint megnézhetik a jurtakiállítást. Az Esterházy-kastélyban 18 órától éjfélig tárlatvezetés, barokk ruhás fotózás, gyermekbirodalom, kastélyjáték, valamint Nemcsics Antal festőművész állandó tárlata gazdagítja a programot.

A látogatók a kézműves műhelyben ajtódíszeket barkácsolhatnak és boszorkánypogácsát süthetnek, a kedvet érzők megtekinthetik a Salvador Dalí-kiállítást is. 22 órától Szent Iván-éji mágia és varázslat ejti rabul a kastélyudvaron tartózkodókat. A Kékfestő Múzeumban 18 órától kezdődik a kaland. Itt Kormos Anett humorista műsorát hallgathatják a múzeum látogatói, bohóc-show és interaktív nyomozójáték gondoskodik a szórakozásról. A vendégek megoldhatják az éjkék medalion rejtélyét, megtekinthetik a múzeum kiállítását, kemencében sült finomságokat fogyaszthatnak.

A Kékfestő Múzeumban fellép a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Művészeti Alapiskolája, az est megkoronázásaként a Freedom Zenekar ad koncertet. A Pápai Református Gyűjtemények szervezésében a Március 15. téren található református könyvtárban 16 és 20 óra között az egyiptomi koporsót és a múmiát, Petőfi Sándor és Jókai Mór emlékeit, valamint a Baldácsy-metszetgyűjteményt tekinthetik meg a vendégek. A Fő utcán lévő református ótemplom felújított épületegyüttesének ünnepélyes átadását 21.30-tól tartják. A résztvevőket Steinbach József püspök, Köntös László gyűjteményi igazgató, valamint Venczel Csaba önkormányzati képviselő köszönti. A felújított ótemplomot és a parókiaépületet Mezei László, a város főépítésze mutatja be.

Balatonfüreden is rengeteg program várja a város kiállítóhelyein a látogatókat. A Vitorlázeumben 16 órától Balatoni távúszokról és átúszókról tartanak előadást. A Városi Múzeumban 18 órától A régi Balatonfüred Protiwinsky Ferenc képein című kiállítás megnyitója lesz. 21 órától tárlatvezetés kezdődik. A kerektemplomtól 19 órakor indul Éjszakai túra. A Jókai Mór Emlékházban 18 órától Írni kell címmel kezdődik előadás Jókairól, a grafomániáról és a kreatív írásról. 20 óra 30-tól Dénes Gabriella és Schöngruntner Eszter fuvolakoncertje lesz. 21 óra 30-tól tárlatvezetés kezdődik.

A Vaszary Galériában 16 órától Felnőtt Gyerekek címmel lesz foglalkozás. A kertben jóga kurzusok kezdődnek és henna festés lesz. 16 - 23 óráig a kincsesláda titka címmel számkereső játék zajlik a kiállító terekben, és a Vaszary Alkotóműhely gyermekrajz kiállítása látható videó vetítéssel a Vaszary Galéria padlásán. Stop Motion program a villa pincéjében minden egész és fél órában. 18 órától tárlatvezetés lesz a Gyermek a magyar képzőművészetben című kiállításon. 19 órakor a kiállítás kapcsán kezdődik kerekasztal beszélgetés. 20 órától mozgásszínházi improvizációja lesz a KONTAKT 2.0 kiállításban. 21 órakor Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész tárlatvezetése ugyanitt. 22 órakor a tárlatvezetés a Gyermek a magyar képzőművészetben című kiállításon. 22 órától a P.O.Funk Unit koncertje kezdődik a Vaszary Villa kertjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!