Kultúra

2014.10.16. 14:17

Művészet rongyokból

Balatonfüred - Színes ruhákból, lepedőkből készítettek műalkotást a gyerekek a Vaszary Villában, a Nagy Rajzolás program alkalmából. A diákok egy Vaszary festményt gondoltak újra képzőművész segítségével.

Prevics Éva

Élvezettel tépték szét a gyerekek azokat a rongyokat, melyekből később művük született. Az előkészületek után jöhetett a munka. A diákok Vaszary János Balatoni stég című festményét alkották meg az anyagokból. A fehér habos felhőket fehér ingekből és lepedőkből rakták ki, a stég és a víz szintén a festmény alapján készült el a ruhákból. Mindezt a Nagy Rajzolás keretén belül rendezték. A nemzetközi programot minden évben megtartják már hazánkban is, célja a rajzolás népszerűsítése. Az idei rendezvény témája, hogy fel kell fedezni a környezetben rejlő lehetőségeket. Vagyis, hogy az alkotók emeljenek ki egy épületet, tájrészletet vagy eseményt a településükhöz kapcsolódóan és alkossák meg azt újra felhasználható anyagokkal. A Vaszary Villába több iskolából érkeztek csoportok alkotni, a diákoknak Nyitrai Orsolya képzőművész adott tanácsokat a munkához.

Egyre kevesebbet rajzolnak a gyerekek, hosszan figyelni, koncentrálni pedig szinte egyáltalán nem tudnak- mondta a Napló érdeklődésére Sári Lilla pedagógus, aki rajzot tanít a balatonfüredi Református Általános Iskolában. Azt mondja: kiskorban még szívesen rajzolnak a gyerekek, később azonban az iskolai elfoglaltságok és persze a számítógép miatt kevesebbszer ragadnak színes ceruzát. Nagyobb korban ha rajzolnak is, inkább csak egyszerű piktogramokat, lebutított jeleket másolnak, amiket a számítógépen látnak. Mozdulatlan tárgyat hosszan megfigyelni pedig szinte képtelenek, ugyanis hozzá vannak szokva a változó ingerekhez, az örökös mozgáshoz a gépek miatt. Pedig a rajzolás nagyon fontos, hiszen fejleszti a fantáziát, a megfigyelőképességet és a koncentrációt. Emellett a gyermek megtanulja kifejezni érzéseit és gondolatait is általa.

A Nagy Rajzolás Angliából indult, egy angol alapítvány a Kampány a Rajzolásért célja, hogy mindenkit rávegyen a rajzolásra, illetve az alkotás valamilyen formájára. Céljuk, hogy megváltozzon a rajzoláshoz való hozzáállás, és senki ne ejtse ki azt a mondatot, hogy „Én nem tudok rajzolni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!