Kultúra

2015.01.23. 17:35

Műteremből múzeum - Képtár, kápolna Udvardi Erzsébet emlékére

Udvardi Erzsébet Kossuth-, Munkácsy- és Pro Cultura Christiana-díjas festőművész (1929–2013) emlékére és életműve megőrzésére tavaly alapítványt hoztak létre, Udvardi Anna, a művésznő unokahúga, hagyatékának megbízott gondozója vezetésével és az alkotó rokonságának egyetértésével.

Toldi Éva

Az Udvardi Erzsébet Alapítvány fő célkitűzésének tekinti, hogy a művész badacsonytomaji otthonának műtermét – kérésének eleget téve – múzeumi jelleggel emlékházzá alakítsák át. Itt szeretnék majd életművét egy gyűjteményes kiállításon bemutatni a látogatóknak. Feladatának tekinti továbbá az alapítvány a művésznő alkotásainak mint kulturális örökségnek védelmét, biztonságos őrzését, gondozását, szükség szerint restaurálását, illetve szellemi és tárgyi hagyatékának rendszerezését, katalogizálását, digitalizálását, valamint a leendő emlékház kiállítóhelyként való üzemeltetését. Az alapítvány feladata ezentúl Udvardi Erzsébet festményeinek kiállításokra történő válogatása, illetve a munkásságát bemutató katalógusok, könyvek, egyéb művészeti kiadványok kiadása, a művésznőről szóló ismeretterjesztő anyagok lektorálása. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Udvardi Anna és művészeti szakértőként tagja Kratochwill Mimi művészettörténész is, aki az alkotó egységes, munkásságát bemutató múzeumi anyag összeállításán, templomokban található alkotásainak rendszerezésén munkálkodik. (Elsősorban szakrális témájú alkotásait tervezik bemutatni.) Az alapítvány pályázni szándékozik állami és/vagy önkormányzati támogatásra a múzeumi tervek megvalósításához. A művészettörténész megkezdte a művésznő szakrális templomfestészetének, szerte az országban található oltárképeinek, táblaképeinek feltérképezését is egy tematikus művészeti album összeállítása céljából.

Az alapítvány Udvardi Erzsébet tomaji otthonának műtermét – kérésének eleget téve – múzeumi jelleggel emlékházzá alakítja át (archív fotó: Toldi Éva)

A hagyatékot már katalogizálják, s tavasszal megkezdik a képtár kialakítását. Felmerült, a művésznő kezdettől azt szerette volna, hogy halála után műtermében egy kis kápolnát is berendezzenek, már az épület tervei, szerkezete is ennek megfelelően készült el. Az alapítvány terve, hogy – mivel szakrális festészetét reprezentálja a műterem – ott egy magánkápolnát is kialakítanak az egyház egyetértésével, ahol alkalmi jelleggel szertartásokra is sor kerülhetne lelkipásztori vezetéssel.

 

Egyedülálló, sajátos életmű

Udvardi Erzsébet életműve alapjaiban szakrális fogantatású, stílusában egyedülálló, sajátos életmű. Hiszen nem csupán bibliai témájú festményei sorolhatók a „szent művészet” panteonjába, hanem korai tájképei, balatoni témájú akvarelljei, zsánerképei is. Minden művén felfedezhető a fények, a felvillanó ezüst és az arany színek által, figuráinak elmosódott és éles ábrázolásmódjának feszültsége révén a látványélményen túlmutató üzenet: mindez Isten ajándéka, hogy ettől szebb és jobb legyen a világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!