Kultúra

2014.07.02. 16:05

Munkácsy és a magyar realizmus

Munkácsy Mihály, Paál László, Mészöly Géza, Mednyánszky László híres festményeiből nyílik kiállítás a Kogart Tihanyban július 9-én, szerdán este hatkor.

Bartuc Gabriella

A július 10-től látható válogatás annak az 1870-es években kibontakozó művészgenerációnak a munkásságát mutatja be, amely megteremtette a modern magyar festészet alapjait, a naturalizmus stílussajátosságait magába olvasztva a századforduló különböző modern törekvéseinek alapjává vált – közölték a szervezők. Közéjük tartozik az asztalosinasból Párizsban festőfejedelemmé vált Munkácsy Mihály, aki bravúros technikai tudása és bámulatos színérzéke miatt a mai napig a legismertebb magyar festő a közönség körében.

Munkácsy Mihály Parkban című festménye 1885-ből

Mintegy harminc festménnyel, köztük olyan képekkel találkozhatnak a Kogart Tihanyba látogatók, mint például Munkácsy Ásító inasa a Pákh Imre Gyűjteményből. Igazi kuriózum Mészöly Géza két festménye, mely eredetileg egy kép volt, de valószínűleg egy örökösödési vita folytán kettévágták. A Rőzseszedők a Kovács Gábor Gyűjtemény megbecsült darabja, a Sétalovaglás pedig most bukkant fel egy árverésen, így hosszú idő után először itt láthatja a két festményt együtt, egymás mellett a közönség.

A kiállítás, amely a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Munkácsy Alapítvány közös szervezésében jött létre, szeptember 21-ig látható a Kogart tavaly nyílt tihanyi kiállítóhelyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!