Kultúra

2014.04.01. 10:29

Műalkotások képeslapon

Nemzetközi mail-art kiállítás nyílt 1914. címmel a Dubniczay-palota Magtárában hétfőn az Erdélyi napok keretében.

Marton Attila

A mail-art vagy kapcsolatművészet a hatvanas években jött létre, a műalkotások közege a postai kommunikáció: az üzenet lehet például a művész által megfogalmazott levelezőlap vagy saját tervezésű képeslap is. A Sziveri János Intézet felhívására több mint száz képeslap érkezett a világ minden részéről az Egyesült Államoktól kezdve Lengyelországon és Olaszországon át Japánig.

Az alkotások különböző technikával – utólagos színezés, ragasztás, kollázs – születtek, témájuk 1914, vagyis az első világháború kezdő évszáma volt. Akadt képeslap, amelynek előlapján csak egy név vagy az évszám szerepelt (Gavrilo Princip, 1914), más egy gránát képét rakta a levelezőlapjára, megint más pedig egy korabeli karikatúrát ragasztott az előlapra. A kiállításon nem csupán az alkotások, hanem az elrendezés is különös, ugyanis a képeslapok a Magtár plafonjáról lógnak le fejmagasságban.

A művészet egyik csodája, hogy egy olyan dologról, amelyről mindenkinek ugyanaz jut az eszébe, képes úgy szólni, mint addig még soha: a mail-art sajátossága, hogy ezt még egy súlyos téma esetén is képes felszabadultan, játékosan megoldani, fogalmazott megnyitójában Zsubori Ervin képzőművész, aki előtte a számok eltérő jelentéseiről beszélt. Szerinte akadnak olyanok, amelyeknél az asszociációs mező tág, emellett vannak misztikus számsorok, míg mások egyjelentésűek és emblematikusak, ahogyan az 1914 is, amelyről az első világháború kezdete jut eszébe legtöbbünknek. A kiállítás kurátorai Láng Eszter, Lakner Zsuzsa, Fenyvesi Ottó, Géczi János és Torma Cauli voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!