Kultúra

2015.03.02. 16:09

Mészáros Imre, a sámán

Várpalota – Löszmélyút-kultúra címmel Mészáros Imre várpalotai grafikusművész életét és alkotásait bemutató könyv jelent meg a közelmúltban, amelynek bemutatóját a Kúrdy Gyula Városi Könyvtárban tartották.

Szabó Péter Dániel

Nyitányként Budai László, a házigazda Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője beszélt Mészáros Imréről és a művészetét bemutató kötetről.  – A szerző, Nikolausz Krisztián méltó felkészültséggel kalauzol minket a löszmélyút-birodalomba. Csak ő, mint legkedvesebb tanítvány követhette azokba a mélységekbe a mestert, ahova Mészáros Imre lelke utazott minden egyes alkotás során. Munkáinak zöme nyugtalanítóan sötét tónusú, ám ez nem jelenti azt, hogy ennek a kedves embernek ilyen lelke volna, sokkal inkább azt, hogy az alvilágba leszállva látta ezt Mészáros Imre. Művészeti világa autonóm, semmi mással össze nem keverhető – mondta el a könyv és az est főszereplőjét méltatva Budai László, aki a grafikust élő sámánnak nevezte.

– Vallom, hogy Mészáros Imre a magyar grafika élvonalába tartozó művész. Jómagam is grafikus vagyok, s őt tekintem mesteremnek. is. Gyermekkorom óta egyengetett a pályán, tanított, nyomon követte a rajzi tanulmányaimat. Így személyes szívügyem volt, hogy megszülessen ez a monográfia. Imrének egyébként régi terve volt már egy könyv az életművéről, végül én beszéltem rá egy évvel ezelőtt, hogy megvalósuljon – mesélt a hivatalos forgalomba nem került, magánkiadásban kötet megszületéséről a szerző.

– Nehéz feladat volt az életmű felépítése, hiszen Imre Nehézségnek művészetének nincsenek behatárolható korszakai. Alapvetően egy kísérletező művész, így arra jutottunk, hogy inkább az alkalmazott technikák szerint osztjuk fel hatalmas grafikai anyagát. Nehéz meghatározni a kötet műfaját is: egyrészt alkotói életutat bemutató monográfia, de felfogható akár valamiféle sajátságos útikönyvnek is. Költői világát nem tudományos, inkább irodalmibb stílusban szeretném bemutatni a kívülállók számára. Élményszerűen próbáltam írni, mert igyekeztem valahogy visszaadni mindazt, ami benne van Imre munkáiban.  A humor és irónia éppúgy, mint a szorongás, az elvágyódás. Imre mítoszként éli meg saját életét, személyes élményeit, a lovasberényi gyermekkort, a hangulatokat, amelyek az egész életművét végigkísérő ihletforrást jelentenek számára. Egyfajta magánmitológiáról van szó, melyhez csak valamiféle térképvázlatot kívántam rajzolni, mert igyekeztem azért megőrizni az alkotások titokzatosságát – tette hozzá Nikolausz Krisztián.

Aztán Mészáros Imre kapott szót, s az utóbbi két kiállításának, a pétfürdői és a cseszneki tárlatnak a hagyományát követve a humort állította a középpontba ezen a rendezvényen is. A fanyar humorral megáldott Imre bevallása szerint egyfajta rendhagyó stand-up comedy volt ez, amelynek történeteit az életéből meríti. Ennek kapcsán elmondta, a sötétség nem véletlen az alkotásokban. – Nálunk otthon mindig kiég valamelyik égő, a feleségem szinte már izzókkal a zsebében közlekedik, másrészt pedig annyiszor volt áramszünet a Tési-dombon, hogy nem volt más választásom – jegyezte meg egy rá jellemző mosoly kíséretében. Később sorban jöttek a mulattató történetek, a könyvtárat teljesen megtöltő közönség pedig örömmel hallgatta a felcsúti focimeccsről, az erős ember Fekete Laciról, s ennek apropóján a fekete munkáról szóló sztorikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!