Kultúra

2015.02.22. 19:09

Mese és csendélet a főszerepben

Pápa - N. Csathó Gizella festőművész, látványtervező festményeiből és háttérgrafikáiból nyílt kiállítás a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája dísztermében.

Mocskonyi Gergő

A kiállítás érdekessége, hogy azon a tájképeken és a csendéleteken kívül számos népszerű magyar rajzfilm háttérgrafikája is megtekinthető. A különleges tárlatot Huszár Pál művészettörténész, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka nyitotta meg. – Jobbá és nemesebbé tesznek bennünket ezek az alkotások, amelyek által lélekben töltekezhetünk, illetve gazdagodhatunk – emelte ki a művészettörténész. Beszédében az alkotó életművét is méltatta, amit szavai szerint a kellő tudatosság, a hivatás iránti alázat, és az Istentől kapott tehetség jellemez.

N. Csathó Gizella kiállítása március 15-ig tekinthető meg a pápai református gimnázium dísztermében Fotó: Babos Petra

Az eseményen részt vett Németh Kálmán, a művésznő özvegye is, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek, majd a megnyitó gondolatok után végigkalauzolta a tárlaton látogatókat. N. Csathó Gizella munkássága során több szakmai nemzedék képzését segítette, művészete pedig nagyban hozzájárult a magyar rajzfilmek hazai- és világsikeréhez. Olyan népszerű mesék háttérfestőjeként vált ismertté, mint a Vuk, Az erdő kapitánya, valamint a Hugo, a víziló. A kiállítás március 15-ig tekinthető meg a gimnázium dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!