Kultúra

2014.02.21. 20:11

Még elevenek a népművészeti értékeink

Pécsely - Pályázati források is segítenek abban, hogy ezentúl minden hónapban egy napot a hagyományoknak adnak.

Varga Ibolya

Fonók világa címmel indítottak egy programot, melynek keretében havonta találkoznak és felelevenítik a hagyományokat. Az első találkozón Sebők Lajos polgármester köszöntőjében örömét fejezete ki amiatt, hogy ezentúl szervezett keretek között ápolják a hagyományaikat. Bízik benne, hogy mint ahogy korábban is tisztelték az őseik által rájuk hagyott dolgokat, a program lezárulása után is ez lesz rájuk jellemző. A tegnapi programnyitó fergeteges táncházzal zárult, melyben az óvodásoktól a dédszülőkig mindenki részt vett, ha már nem bírta a lába a táncot, akkor legalább énekelte a dalokat. A záróprogramot Vastagh Richárd, a népművészet ifjú mestere, aranysarkantyús táncos vezette, aki délután előadást tartott a farsangról.

 

A boldogasszony havától böjtmás haváig, azaz a januártól márciusig tartó időszakot tekintették át. Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna, szövő iparművész, szakoktató, a Veszprémi Népművészeti Egyesület elnöke, a pályázat koordinátora és Nagy Tiborné Nyári Ágnes, a pályázat szakmai koordinátora mondta el, hogy milyen sok téma kerül terítékre a következő hónapokban. Az igazi népi dallamokat a soproni Fajkusz zenekar adta elő. Vastagh Richárd előadást és táncbemutatót is tartott. A Vince napjától Mátyás névünnepéig tartó borhagyományokat Mészáros József, az év borásza ismertette. A helyi Lányok-asszonyok köre megmutatta, milyen munka a tollfosztás és mire használják a pihéket. A füredi Örökségünk Hímző-műhely is bemutatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!