Kultúra

2014.09.22. 14:45

Médiaművészek csoportos tárlata

Veszprém - Médiaművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palota Várgalériájában szombaton.

Marton Attila

A dolgok állása című tárlaton hagyományos és lentikuláris lencsével készült fotók mellett videoinstallációk is láthatók. A kiállító művészek bár a médiaművészet különböző területein dolgoznak egyaránt doktori iskolába jártak, s valamennyiük témavezetője Szegedy-Maszák Zoltán, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója volt. A megnyitón rendhagyó módon a művészek és témavezetőjük kalauzolták az érdeklődőket.

Áfrány Gábor egy-egy alacsony felbontású kép részletét nagyította fel: az elmosódott, festményre hasonlító képrészletekkel az alkotó a digitális korszakban a technológia generálta képtúltermelésre hívja fel a figyelmet. Videomapping technikával készült Harsányi Réka Érzékelés című munkája, egy férfi próbababán elhelyezett szenzorok megnyomásával egy női próbababára vetített minták váltakoznak, míg Sztojánovits Andrea fénnyel kísérletező LED-objektjeinek makettjei a falról lógnak le.

Laczkó Juli kézimunkát végző török nőket az általuk készített tárggyal dokumentált. A befogadó nézőpontjától függ, hogy mit lát Szegedy-Maszák Zoltán lentikuláris lencsével készült alkotásain, az utolsó teremben pedig Szűcs Réka videoinstallációja látható: az alkotó táncfilmjének különböző részletei három monitoron peregnek, amelyet a terem egy másik pontjáról folyamatosan hallható hőlégfúvó hangja fest alá. A megnyitón Szűcs Dóra Ida táncművész adott elő performanszot. A kiállítás október 19-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!