Kultúra

2009.05.11. 02:29

Másfél ezer fellépés

Veszprém - A 35 éves Veszprém Táncegyüttes fergeteges gálaműsort adott az idei Gizella-napok rendezvénysorozat megnyitójának előestéjén a Petőfi Színházban.

Deák Dóra

A 35. születésnapját ülő Veszprém Táncegyüttes műsorát Debreczenyi János polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy a veszprémiek büszkék lehetnek az együttesre és a városra is. 

A harmincöt év alatt kifejtett művészi munka elvitte a település hírnevét a világba, s hazánkra irányította a reflektorfényt. A kilencvenes évek közepétől Veszprém kiemelt művészeti együttese, amely eddig több mint 1500-szor lépett közönség elé műsorával. 

Ebből 106-ot hazai településen, külföldön pedig 32 ország 140 városában adtak. Szerepelt az együttes Kana- dában, Tajvanon, Izraelben, Egyiptomban, Európa legtöbb országában Portugáliától Svédországig, Máltától Angliáig. 

A polgármester egy Veszprém város címerével díszített aranyozott zsebórával fejezte ki köszönetét eddigi munkájáért Kovács József korábbi művészeti vezetőnek, az együttes pedig egy fényképezőgéppel gazdagodott, melyet Molnár Gábor jelenlegi művészeti vezető vett át. 

Egyébként kettős jubileumot ünnepelt az együttes, mert Kovács József - becenevén Dodi - harminc esztendeje kezdte el vezetni a Veszprém Táncegyüttest. Az elmúlt évtizedek alatt ötvennégy koreográfus 120 koreográfiát készített, a produkciókban ötvennégy zenész működött közre. 

Művészeti vezetőként dolgozott Szeitl Éva, Pádár Géza, Hortobágyi István és Kovács József. Az együttest a mostani gálán a Barátok zenekar kísérte. A műsorban régi tagok is felléptek. 

A szívvel-lélekkel, sok-sok éves tapasztalattal összeállított kétrészes előadás során láthattunk többek között sóvidéki székely táncot, verbunkot és szatmári, valamint kalotaszegi táncokat. Nagy sikert aratott a koreográfusok tánca és a Variációk egy témára című koreográfia. 

Az est során változatos, színvonalas előadásokat láthattunk, a táncok nagy részét a közönség vastapsa kísérte. A zene, a ritmus, a fergeteges táncok jókedvre derítették a nézőket. A műsor végén idén is kiosztották az év két legjobb táncosának járó nívódíjakat, melyeket Zsély Barbara és Horváth Attila vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!