Kultúra

2014.07.28. 17:14

Lütyő százéves

Holnapután lesz a világhírű komikus, Louis de Funes születésének századik évfordulója.

Kellei György

A franciák Monsieur de Funes címmel dokumentumfilmet forgattak a sztárról, amelyet szombaton délben vetített a Duna Tv. Pályája döcögősen kezdődött, aztán egyszer csak megkönyörült rajta a Sors és 1964-től sikert sikerre halmozott. A rendezők ráharaptak a 164 centis, kopaszodó, kampós orrú fickóra, aki meghódította a nézőket.

Villámgyors hangulatváltozásai, szituációs váltásai idővel zsenivé tették, ám mindvégig visszahúzódó, szemérmes magánember maradt. Alakításai mögött konok, kitartó munka rejtőzött, lépésről lépésre alkotta meg a szerepeit. Sokat tanult Chaplintől és a Stan és Pan párostól. Negatív figuraként is tudta manipulálni a nézőket, mondták róla. Én a Horgász a pácban című filmben láttam először, majd jött a „csendőrsorozat” Saint Tropez-től New York-ig. Lütyő őrmesteren (Cruchot-n), utánozhatatlan ökörségein röhögött a fél világ. Kalandjai felejthetetlenek, életműve felsorolhatatlan. A remekül szerkesztett dokumentumfilm nem látogatott el Le Cellier-be, Louis de Funes 366 szobás clermont-i kastélyába. Amikor a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság 1998 őszén a Loire-mentén turnézott, itt is fellépett. Kísérőjükként, krónikásukként a kastélyparkból akkor hoztam magammal azt a vadgesztenyét, amely azóta töpörödött és ráncos lett, de őrzi a művész halhatatlanságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!