Kultúra

2015.03.23. 13:35

Lírai geometria - Vass László gyűjteményének műveiből nyílt kiállítás

Veszprém - Vass László gyűjteményének műveiből, a diaszpórában élő/élt képzőművészek alkotásaiból látható kiállítás a gyűjteményben.

Balla Emőke

Tizenkét művész huszonhat műve látható a Levelek a szülőföldre címmel nyílt kiállításon a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A tárlatot megnyitó Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza igazgatója elmondta: Tisztelet a szülőföldnek témájú kiállítás 1970-ban volt a Szépművészeti Múzeumban, 1982-ben a Műcsarnokban. Vass László műgyűjtő látta ezeket a kiállításokat, később Tisztelet Barcsay Jenőnek címmel kért a művészektől alkotásokat és szinte mindenki örömmel vállalta a felkérést. A Vass gyűjteményben 2000-ben nyílt kiállítás Hommage a Barcsay Jenő címmel, a most látható alkotások közül néhányat ott is bemutattak.

Levelek a szülőföldre címmel tizenkét művész alkotásaiból nyílt kiállítás a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben

 

Vass László műgyűjtő a megnyitón

Tizenkét művész - Bőszin Endre, Véra Cardot, Detre Lóránd, Rodolf Hervé, Jakovits József, Imre Kocsis, Konok Tamás, Lakner László, Marosán Gyula, Vera Molnár, Szemenyey-Nagy Tibor és Victor Vasarely - alkotásait ismereti meg a közönség. valamennyiük sorsa egyedi, élete érdekes.

Voltak, akik politikai okokból, mások művészeti okokból hagyták el magyarországot, többségük az 1956-os forradalom idején. A festő, grafikusok, szobrászok, fotóművészek közül néhányan az Egyesült Államokba, mások Németországba, Franciaországba emigráltak, de volt olyan is, aki Dél-Amerikában és a Karib-szigeteken élt.

A kiállítás megnyitóján Bartók-művek elaődásával közreműködött a Gizella Nőikar Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!