Kultúra

2017.05.16. 19:35

Látványos alkotások készültek a hidegtű-technika alkalmazásával

BALATONFÜRED A hidegtű-technikával ismerkedhettek meg azok, akik részt vettek a Vaszary Alkotóműhely grafikai kurzusán. 2012 óta működik az alkotóműhely a Vaszary Galériában, mely foglalkozásai túlmutatnak a múzeumpedagógiai munkán.

Sági Ági

Nem csak az aktuális kiállításokhoz illeszkedő pedagógiai programmal készülnek, de a társművészeteket is megjelentetik a foglalkozásokon. Most a galéria Daumier kiállítása kapcsán tartották a hidegtű grafikai kurzust az alkotóműhelyben.

- Nagyon jó, hogy olyan mesterek is eljönnek hozzánk, mint Nagy Gábor Munkácsy- díjas festőművész és Nádas Alexandra, Barcsay-díjas grafikusművész. A francia karikaturista Daumier, akinek képei még június 11-ig láthatók a galériában magasnyomásos technikával alkotott. Most itt a mélynyomásos technikát lehetett gyakorolni. Elég gyakoriak nálunk a sokszorosított grafikai technikával készült alkotások kiállításai, ezért is gondoltuk, hogy most ezt is megmutatjuk az érdeklődőknek - mondta el lapunknak Nyitrai Orsolya múzeumpedagógus.

A háttérben Nagy Gábor figyeli a munkát, Nádas Alexandra kezében az egyik gyerek alkotása látható, még a fólián
Fotó: Pesthy Márton

A technika lényege, hogy simára polírozott, általában rézlemezfelületre hegyes tűvel karcolják be a képet. A húzott vonalak mentén a fém kitüremkedik, és ezeken a sorjákon megtapad a festék, és lenyomatot hagy a papíron. A levonatok készítésekor ezek a sorják fokozatosan kopnak, a tónus egyre halványabb lesz. A fém keménységétől függően a nyomólemez 20-30 levonat elkészítése után elhasználódik. Ez a technika először az 1480-as években Wolfegger Hausbuch munkáiban bukkant fel. Az 1500-as évek elején Dürer készített három hidegtű-kompozíciót, majd később Rembrandt használta önállóan ezt a technikát. Egyszerűsége miatt sok későbbi művész is alkalmazta, Auguste Rodin, Edvard Munch, Pablo Picasso, Marc Chagall is használta.

- Az alkalmazott grafikában kevésbé, de a művészeti célú grafikában ma is elterjedt ez a technika. Mi hét éve a budapesti iskolánkban is gyakran elővesszük, a felvételizők is gyakran adnak be ilyen munkákat. Ennek a technikának a megvalósítása egyszerűbb, mint például egy maratásos eljárásé vagy a litográfiáé. Mi most egy vastagabb fóliára dolgoztunk, erre karcoltunk egy speciális tűvel.

A karcolt vájatokba rézkarcfestéket tömködtünk, a felesleget felitattuk. Aztán papírt áztattunk és a fóliával nagy nyomáson áttekertük a présgépen. Lehet vele játszani, hogy több festék marad a fólián, vagy utólag még rajzolni lehet bele. Lehet színes munkákat is készíteni, vagy több darab fóliából is összerakható a kép - mondta el Nádas Alexandra.

A foglalkozáson alkotni vágyó gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek. A kisebbek nagy lelkesedéssel vetették magukat a munkába, a nagyobbak átgondoltabb kompozíciókat készítettek. Az eleinte tartózkodó felnőttek is pár óra után felszabadultan dolgoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!