Kultúra

2017.08.13. 15:50

A tapolcai könyvtár ifjú olvasói a táborban solymászkodtak és vulkánt kutattak

TAPOLCA - Míg kint hőség tombol, addig a Wass Albert Könyvtár és Múzeum nyári táborában javában tart a kreatív játék és mese. A nyári tábor alatt többek között állatmenhelyen, solymászbemutatón, a Kemenes Vulkánparkban és a kékkúti Levendula Portán voltak a gyerekek.

Smidhoffer Eszter

A táborosok az Assisi Szent Ferenc Állatmenhelyen belevetették magukat a kiskutyák és kiscicák közé. Megtanulták, hogy milyen nagy felelősség egy állat tartása, mennyit kell törődni vele. Majd a tóparton Győrffy Villám Zsombor és édesanyja, Gyökösi Csilla solymászok tartottak bemutatót és részletes beszámolót a sólymokról. Elhozták két sólymukat is, Lucát és Mimózát. Kiderült például, hogy a sólyom kö-rülbelül nyolcszor gyorsabb, mint a gepárd. A solymászás után a könyvtárban kézműves-foglalkozással zárták a napot. Másnap ellátogattak Kékkútra, ahol a Levendula Portát járták körbe a gyerekek. Itt túrós tésztát ettek ebédre, amihez a túrót, tejfölt helyben készítették. Megkóstolták a porta ízletes szörpjeit, helyi sajátosságait is.

Délután a könyvtárban játékos vetélkedőn, majd kézműves-foglalkozáson ügyeskedtek. Másnap Celldömölk környékén meglátogatták a Kemenes Vulkánparkot, ahol a résztvevők különböző termekben bővíthették ismereteiket. Ilyen volt a Felfedező-, Tűzhányó-, Naprendszer-, Szimulációs és a Sághegy-terem. A Vulkán Színház kisfilmjében pedig a tűzhányók működéséről és pusztító hatásairól láthattak képsorokat. Ebéd után geológiatúrán vettek részt a gyerekek, könyvtárosok, majd a Vulkánfürdőt látogatták meg. Következő nap Maros Krisztina meseíró, illusztrátor saját történetét hozta el a gyerekeknek. Az írónő felolvasta az Illatok és hangok őrzője című mesét, amihez képeket mutatott meg a könyvből. Majd elkezdődött a heves alkotói munka, ahol az volt a feladat, hogy saját mesehőst találjanak ki a gyerekek, amihez egy történetet is társítanak. Vágtak, ragasztottak, színeztek, a mesehőst színes lapokkal keltették életre.

Az alkotómunka után a tapolcai strandra látogattak a táborosok. Az utolsó napon a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság egyik tagja érkezett a könyvtárba. Sallee-Kereszturi Barbara humánökológus beszélt a környezet védelméről és rejtett értékeiről. A gyerekek figyelmesen hallgatták a szakértőt, aki számukra új módon közelítette meg a természetet. A tóparton felfedezték környezetüket, megfigyelték, milyen növényeket, állatokat látnak maguk körül. A gyerekek csapatokba rendeződtek , egy idő után a csapatok helyszínt cseréltek, majd lerajzolták, amit láttak, találtak. A foglalkozás, terepszemle után akár már azt is meg tudják különböztetni, hogy milyen lepkefajok vannak egy bokron, vagy milyen madár repül el a fejük felett. Az élményekkel teli nyári tábor ideje alatt rengeteg prog-ramban vettek részt és több helyszínt is meglátogattak a táborozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!