Kultúra

2014.10.15. 15:55

Finn művészeket látnak vendégül Veszprémben

Veszprém - Negyven kép, negyven év címmel nyílt kiállítás az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban, ahol finn és veszprémi művészek alkotásai, diákok rajzai láthatók.

Balla Emőke

Idén negyven éves Veszprém és Rovaniemi testvérvárosi kapcsolata, csakúgy, mint a Rovaniemi Finn-Magyar Társaság. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesülettel (VeMaFi) közösen az évforduló jegyében szervezték meg a Rova 40 projektet: augusztusban veszprémi festőművészek a Dubniczay-palotában alkottak, míg a finnek Rovaniemiben.

A héten két művész, Liisa Halonen-Laiti és Helena Aula vendégeskedik Veszprémben, a veszprémiek Környei Ágota, Hegyeshalmi László és Debreczeny Zoltán jövő év tavaszán látogatnak a Lappföldre. Kedden közösen dolgoztak a könyvtárban, készült egy alkotás, melyet öten festettek. A tárlaton láthatók az augusztusban, valamint a most készült festmények és a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak akik a napokban érkeztek haza Rovaniemiből munkái is.

Környei Ágota, Liisa-Halonen Laiti, Helena Aula, Hegyeshalmi László és Debreczeny Zoltán (Fotó: Penovác Károly)

A tárlatot Szoboszlai András, a VeMaFi elnöke nyitotta meg, felidézve a projekt elemeit. A finn művészeket szerdán Némedi Lajos fogadta a városházán. Az alpolgármester többek között elmondta, a választások után folytatják a város fejlesztését. Bíznak benne, hogy jövőre Veszprém elnyerheti a Finnugor kulturális főváros címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!