Kultúra

2011.12.12. 10:07

Kosztolányi magyar volt és európai

Veszprém - A mára kialakult Kosztolányi-képről és a Kosztolányi-életmű kritikai kiadásáról beszélt Szegedy-Maszák Mihály a magyar irodalom klasszikusa tiszteletére tartott emlékülésen.

Szabó Zsuzsanna

A neves irodalomtörténész, egyetemi tanár a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata és a Művészetek Háza közös rendezvényén beszélt a 75 éve elhunyt író, költő munkásságáról. A Kosztolányi-emlékülést Brassai Zoltán, a tagozat elnöke nyitotta meg, aki hozzátette, az esemény másik apropója, hogy idén százéves az 1911. december 11-én megalakult Magyar Irodalomtörténeti Társaság.

Előadásában Szegedy-Maszák Mihály a Kosztolányi-életmű kritikai kiadásáról szólt, hangsúlyozva, korábban ismeretlen kéziratok, tanulmányok, további értékes dokumentumok, többek között, levelezések is napvilágra kerültek. Egyébként két munkacsoport dolgozik a Kosztolányi-művek feldolgozásán, az egyiket az ELTE irodalomtudományi tanszékén maga a professzor vezeti, a másikat pedig az MTA Irodalomtudományi Intézetében Veres András irányítja.

Kosztolányi Dezső (1885-1936) lírai költő, novellista, a középosztály írója volt, aki fordítással is foglalkozott. Az irodalomtörténész kitért arra az életrajzi részletre is, hogy a költő a többnemzetiségű Szabadkán született és nőtt fel, ahol igen sok nyelvvel találkozott, érdekességként említette, hogy édesanyja, a francia származású Brenner Eulália alig tudott magyarul.

Kosztolányi Dezső magyar volt és európai - hangsúlyozta az irodalomtudós, aki egy anekdotával zárta érdekes előadását. Egy ízben  a Tanácsköztársaság idején  Kosztolányiné ellátogatott Kun Bélához, akitől férje sorsáról érdeklődött, mire a kommunista vezető azt válaszolta: "Ha még sokat ugrál, felakasztjuk!"

A konferencia folytatásában Arany Zsuzsanna Isten bálján, Szitár Katalin Az alázat poézise és Szilágyi Zsófia Kosztolányi és Móricz címmel tartott előadást a Dubniczay-házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!