Kultúra

2017.03.28. 12:42

Kortársunk Daumier - A groteszk mestere

Balatonfüred – A XIX. századi Franciaország politikai életének és társadalmának lenyomatát adja az Honoré Daumier litográfiáiból nyílt kiállítás a Vaszary Galériában. Sok minden nem változott a világban, a karikatúrák szereplői helyettesíthetőek a ma emberével, és a ma politikusával.

Sági Ági

Kortársunk Daumier címmel nyílt kiállítás a francia karikatúra talán legnagyobb mesterének grafikáiból a tóparti városban. Az egyforma keretben és méretben látható litográfiák sorát egy- egy szellemében hasonló kortárs darab töri meg. A tárlat különlegessége, hogy a szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményének anyaga mellett, kortárs magyar művészek: Borsos Lőrinc, Breznay Pál, Fabricius Anna, Gőbölyös Luca, Hecker Péter, Kicsiny Balázs, Matzon Ákos, Nemes Csaba és Radák Eszter alkotásai is láthatók. A kiállítást Ádám Péter műfordító nyitotta meg.

-          Daumier sosem rajzolt a természet után, kizárólag emlékezetből dolgozott. A reális valóságábrázolást teljesen alárendelte a témának. Innen a litográfiák drámaisága, intenzitása, meggyőző ereje. Egyetlen mozdulatba, grimaszba képes egy karaktert, ha ugyan nem egy egész emberi sorsot belesűríteni- mondta el megnyitó beszédében.

Fotó: Sági Ági

Ádám Péter beszélt Daumier életéről is. Hogy hetven év alatt megélt négy forradalmat, nyolc politikai rendszert- köztük két tekintélyuralmi rezsimet: a Lajos Fülöp féle júliusi monarchiát, és a 2. császárságot. Republikánusként kemény kritikusa volt ezeknek a rendszereknek, Lajos Fülöpről és III. Napóleonról is kegyetlen karikatúrákat rajzolt, addig amíg (1835- 1848 és 1852-1868) a sajtótörvény meg nem tiltotta az uralkodó tiszteletlen ábrázolását. Ezekben az időszakokban Daumier társadalmi karikatúrákat rajzolt hasonló szellemességgel.

Ez tette őt többé: belőle lett a korabeli Párizs krónikása, korának nyárspolgárát ábrázolta. Gyakran úgy komponált, mint egy mai sajtófotós, szokatlan, merész képkivágásokkal dolgozott. Ádám Péter elmesélte, hogy 21 évvel ezelőtt a francia nemzetgyűlés elnökének rezidenciáján rendeztek kiállítást Daumier politikai tárgyú munkáiból. A rendezők a katalógus címlapjára kerülő munkát vágták meg, mert úgy vélték, hogy azt a jelen korra utalásként lehet értelmezni. – Az a tény, hogy még halála után egy évszázaddal is cenzúrázzák, az minden könyvnél, tanulmánynál, kiállításnál nagyobb elismerése Honoré Daumier művészetének- tette hozzá.

A megnyitón Éric Fournier Franciaország nagykövete is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy egy karikaturista munkájával mindig kockázatot vállal.

-          Abban az időben a karikaturistákat börtönbe vetették. A mi időnkben előfordul, hogy lemészárolják őket, ahogy ez néhány éve Párizsban történt. Ezért egy karikatúristára emlékezés egy erős politikai gesztus is. A kiállításnak két identitása van- a XIX. századi franciaországi és a XXI. századi magyarországi, melyek vélhetően ugyanazt az egyetemes üzenetet hordozzák- mondta el az összegyűlteknek.

A megnyitón Szőcs Géza kormánybiztos, Bóka István polgármester, Geskó Judit a Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója, Gonda Zsuszsa a kiállítás kurátora, és többen a kiállító kortárs művészek közül is jelen voltak. A tárlat június 11-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!