Kultúra

2014.09.29. 14:45

Kilián-féle makámák elölről és hátulról

A hajdan volt korszakokat jellemző mítoszokat hozná vissza és a varázsosításokat élesztené fel Kilián László az új könyvében, amit nemrég mutattak be a veszprémi Dubniczay-palotában.

Kutasi Zsófia

Az író, esszéista és szerkesztő ezúttal A mitográfus följegyzései/Zibnayimut megtestesülései című kötettel jelentkezett, ami a Pannon Tükör sorozat részeként látott napvilágot. Az érdeklődőket először Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte. Megjegyezte: igazgatóhelyettese, Kilián László – akit „házi szerzőjükként” aposztrofált, többek között a Méhlegelő és a Kártyaszeánsz után – újabb kiadvánnyal rukkolt elő, jelezvén, hogy a munkatársaik nem csak beszélnek, hanem tesznek is a kultúráért. Később, egyfajta kedvcsinálóként részleteket olvasott fel a könyvből, majd az esemény házigazdája, Kovács Gábor vette át a szót. A Pannon Egyetem adjunktusa elkalauzolta a jelenlévőket ama környezetbe, ahol a mű játszódik, Athénba, az Akropolisz lábához, a Szelek tornyához. Itt, a nyolcszögletű épületnél születik a könyv első része. Az író a régi romokból egyfajta egységet épít. A mű nem novella vagy esszé, inkább bizonyos feljegyzések és kommentárok elegye.

Kovács Gábor és Kilián László beszélget a könyvbemutatón (Fotó: Penovác Károly)

Mint kiderült: nem az volt a cél, hogy a kötet a hagyományos irodalmi műfajok és formák kritériumainak megfeleljen. A szerző bizonyos szépprózát próbált létrehozni, ahol lírai szövegek találkoznak, amik lehetnek versek és rímes, folyószövegű makámák. Érződik, hogy az író kötődik a mítoszokhoz, a mitikus világhoz – arról csodálattal, nyelvi burjánzással regél –, szó van benne a fa, a vas és az idő mítoszáról, aztán földi, vízi és keresztény rítusokról, amiket a múlt és a jövő megjelenítésével vegyít össze. A plátói dialógusokat is használó költő néha kibabrál az olvasóval, hiszen ragaszkodik a nehéz nyelvezethez.

A kiadvány különlegessége, hogy a tartalomjegyzék a közepén van és két irányból, elölről és hátulról is olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!