Kultúra

2015.01.22. 16:30

Kiemelkedő műalkotással gyarapodott a veszprémi kortárs üvegművészeti gyűjtemény

Lelki érzelmi és prózai oldala is van egy tárgy megalkotásának, amely mindig egy adott koncepció mentén halad.

Kutasi Zsófia

Vallotta műalkotásairól Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, a White Hole II. című műalkotásának bemutatásán, melyet a Laczkó Dezső múzeum a magyar kultúra napja alkalmából rendezett csütörtökön.

S. dr. Perémi Ágota a Laczkó Dezső múzeum igazgatója kiemelte, a Magyar Kultúra Napja arra is emlékeztet, hogy a megemlékezés mellett feladatunk a kulturális értékek őrzése, megtartása és átadása a jövő generációknak. Ez a célja a rendhagyó előadásnak is.

Gáspár György elmondta, kezdetekben az üveg megolvasztásával kísérletezett. Alkotásaira az anyagcentrikusság jellemző, melyek a valóság megismerésének problematikáját járják körül.

Gáspár György kiemelte, alkotásaira az anyagcentrikusság jellemző, melyek a valóság megismerésének problematikáját járják körül (Fotó: Balogh Ákos)

A nemzetközileg elismert művész beszélt továbbá munkásságáról kezdetektől napjainkig. Elmondta, sorozatokban készíti műveit, a technológiai- és laborkísérletekre épülő művészeti koncepció meghatározó és elengedhetetlen része az alkotás folyamatának. A művek létrejöttének bemutatásán túl a művész rávilágított a nemzetközi műtárgy-kereskedelem és a neves gyűjtemények kialakulásának és jelenlegi állapotának hátterére, ehhez kapcsolódóan az oktatás és a nemzetközi iskolák-kurzusok jelentőségére, illetve a magyar üvegművészet előretörésére.

A művész legújabb alkotása, a több millió forint értékű White Hole II. című szobor a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati támogatással került a Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményébe. A szobor különlegessége az a világon egyedülálló technológia, melyet Gáspár György egy tudományos doktori program keretében dolgozott ki és valósított meg.

A művész alkotásai többek között a németországi Fascinacion Glas-Kunst Múzeumban, a Magyar Iparművészeti Múzeumban, a KOGART-ban, a svájci Musée de Design et D’Arts Appliqués Contemporains-ban, a Sir Elton John Art Collection-ban és New York-i Corning Museum of Glass-ban láthatók.

A White Hole II. című műalkotás január 23-tól március 1-ig megtekinthető a múzeum állandó kiállításának kamaratermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!