Kultúra

2015.03.30. 11:58

Két új helyszínnel bővül a VeszprémFest az idei évben

Veszprém – Roger Hodgson, a Kool & The Gang, Dee Dee Bridgewater és Emeli Sandé lépnek fel az idei, tizenkettedik VeszprémFest nagyszínpadán.

Balla Emőke

A VeszprémFest nyitónapján, július 15-én Roger Hodgson, a Supertramp társ-alapítója lép fel Veszprémben, aki a „Crime of the Century" album megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából európai turnét tervez. A Breakfast in America turné lehetőséget teremt közönségének, hogy újra átélje a Hodgson és a Supertramp teremtette varázslatos hangulatot.

Másnap a Kool & the Gang koncertezik a várban. A Kool & the Gang világszerte több mint 70 millió albumot adott el, és három generáció zenei világára bírt jelentős hatással; az elmúlt több mint negyven évben folyamatosan játszott, hosszabb ideig, mint bármelyik együttes az R&B történetében. Bombabiztos funk és jazzy előadásmódjuk minden idők leginkább mintául szolgáló együttesévé avatta őket.

A fesztivál harmadik napján Dee Dee Bridgewater, a négy évtizedet felölelő dzsesszóriás lép fel, aki top vokalistákkal alkotott egyedi műfaji zsinórmértéket, s aki megingathatatlan hittel haladt a klasszikus dzsessz megújításának útján. Ezen az estén Irvin Mayfieldet és a New Orleans Jazz Orchestrát is hallhatja a közönség.

A záró nagyszínpadi produkciót eredetileg is a Veszprém Arénába tervezik, a szervezők szerint Emeli Sandé koncertjének szűkös lenne a vár. Emeli Sandé 2012-ben az Egyesült Királyság legsikeresebb és legnagyobb példányszámban eladott debütáló albuma elnyerte a brit kritikusok díját. Ugyanannyira imád komponálni, mint énekelni, a popszakma több nagy neve az ő izgalmas, ütős szerzeményét énekli.

A négy nagyszínpadi produkció mellett a Rozé Rizling és Jazz Napok programján, illetve a veszprémvölgyi kolostor kiállításán, és a köré szerveződő performanszon, koncertekenkívül két új színpaddal is jelentkezik a fesztivál, közölte Mészáros Zoltán fesztivál igazgató. A FestGardenben, a História Kertben július 16. és 18 . között várják a dzsessz és a világzene rajongóit, fellép Mike Stern és a Didier Lockwood Band, Jack deJohnette - Made in Chicago, valamint Carmen Souza & Theo Pascal. Új helyszín a FestPresszó a Hangvillában, ahol késő este, a nagyszínpadi koncertek után a könnyedebb, vidám, táncolható műfajoké a szerep.

A Rozé, rizling, jazz napokat immár ötödik éve rendezik az Óváros téren; a július 10-től 19-ig tartó tíznapos programban harminc koncertet hallhat a közönség, harminc borász hozza borait. A jezsuita templom idén Ex - A. E. Bizottság a Kolostorban címmel rendhagyó kulturális programot kínál július 18-án. Kiállítás nyílik ef Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András műveiből, majd performansz, koncert és kalandzene várja a közönséget.

Mészáros Zoltán elmondta: a fesztivál tervezett költségvetése 235 millió forint. Jegybevételből 80-100 millió forintot terveznek, a fellépőkre 90 millió forintot költenek. A szponzorokkal még tárgyalnak, bízik benne, hogy a korábbi támogatók mellett újakat is be tudnak vonni. A veszprémi önkormányzat 22 millió forinttal támogatja a rendezvényt.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a szervezőknek – Mészáros Zoltánnak és csapatának-, támogatóknak, szponzoroknak. Nagyon sok munka és energia befektetés, hogy világsztárokat láthassunk Veszprémben. A VeszprémFest a többi kulturális rendezvény szervezőjét is inspirálta, hogy ők is magas minőségű, kiemelkedő produkciókat hozzanak a városba. A veszprémiek mindig fogékonyak voltak a minőségi kulturális programokra, hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!